Collectief Drentse glastuinders nog ver weg
Het collectieve zuiveren van afvalwater door Drentse glastuinders staat op losse schroeven. Dat blijkt uit een onlangs gehouden bijeenkomst van glastuinders bij Van Geel Orchideeën in Erica.
Een kleine dertig glastuinders in Erica en Klazienaveen wilden in een collectief stappen om het afvalwater te zuiveren. Met de collectieve zuivering van het restwater kunnen de tuinders uiterlijk in 2021 voldoen aan de strengere normen voor het lozen op het oppervlaktewater.
Volgens voorzitter Cees Ruhé van LTO Noord Glaskracht Nederland trekt menigeen echter de conclusie om individueel verder te gaan. 'Ondernemers zijn nog onzeker over hun situatie en mogelijkheden. Ze vragen zich af ze een nullozer zijn, of het in het collectief beter en makkelijker kan of dat het individueel via een gecertificeerde zuivering aangepakt moet worden om aan de zuiveringseisen te voldoen', zegt Ruhé.
Liever individueel
'Voor een collectief betalen ondernemers bijna net zoveel als individueel, zeggen ze. Dat blijkt uit de quickscans van Delphy van waterstromen, drainwater, drainage en filterspoelwater. Dan kiezen ze ervoor om individueel verder te gaan. Dat kost veel minder overleg dan wanneer je alleen aan de keukentafel kunt beslissen', geeft de glastuinbouwbestuurder aan.
LTO Noord Glaskracht Nederland wil hierover op korte termijn helderheid. De organisatie heeft deze week en mail naar de glastuinders gestuurd met het verzoek begin volgende week te reageren.
Businessplan
Een businessplan voor een collectief moet nog verder worden opgepakt. Eind dit jaar moet dat bij de waterschappen Hunze en Aa's en Vechtstromen liggen. Dat is kort dag, vindt Ruhé. 'We merken dat ondernemers er niet volop mee bezig zijn. We gaan ervan uit dat we begin volgende week de antwoorden van de ondernemers binnen hebben.'
Wanneer er geen collectief komt, moeten individuele glastuinders zelf een oplossing vinden. Zij moeten voor begin 2018 aan de eisen voldoen.
Zuiveringsplicht
De zuiveringsplicht gaat op 1 januari 2018 in voor alle glastuinbouwbedrijven. Dat betekent dat 95 procent van de gewasbeschermingsmiddelen gezuiverd moet zijn uit het te lozen water. Dit betreft drainwater bij substraatteelt, drainagewater in grondgebonden teelt en filterspoelwater.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GA 9531+
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5100M (RL) #26104
Gebruikt, P.O.A.
-
Wifo KSK 250
2001, € 2.250
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z515E (WD) #29501
Gebruikt, € 7.123
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %