KMB Flowers levert zonnebloemen in vier maten

KMB Flowers in Handel teelt in de vollegrond op 23 hectare zomerbloemen: sneeuwbal, vrouwenmantel, sneeuwbes, sierkool en zonnebloem. Zonnebloemen vormen de hoofdmoot. Ze worden geleverd in vier maten.

KMB+Flowers+levert+zonnebloemen+in+vier+maten
© Harry Stijger

De zonnebloementeelt bij KMB Flowers in Handel neemt 19 hectare in beslag en genereert 80 procent van de omzet. Van de 19 hectare wordt een derde tot de helft van de oppervlakte twee keer per seizoen ingezaaid. Afhankelijk van het weer zaait Mark Bouw (25) de eerste zonnebloemen rond 1 maart op het land en de laatste rond 1 augustus.

De teler zaait Premier Orange F1 twee keer. 'Deze soort groeit iets sneller dan andere soorten, waardoor we die iets eerder op de markt kunnen brengen.' Als het groeiseizoen is begonnen, blijft hij wekelijks Sunrich Orange Summer F1 zaaien. Op het einde van het teeltseizoen is dat om de drie dagen. Per keer zaait hij 1 tot 1,5 hectare op percelen van 4 tot 6 hectare.

Vogels en konijnen

Na het zaaien worden de percelen in het begin van het seizoen met acryldoek afgedekt voor vervroeging van de teelt. Vanaf april/mei gebeurt dat met agrocoverdoek, een herbruikbaar en duurzaam netdoek om de teelt te beschermen tegen vogels en konijnen. 'Als we dat niet doen, eten ze alles kaal', zegt Bouw, die al op zijn negentiende als zelfstandig ondernemer begon met het telen van zomerbloemen.

Bij deze teelt gebeurt het bemesten, grond bewerken, zaaien, schoffelen en spuiten machinaal. Alleen het oogsten gaat met de hand. Rundveedrijfmest en nertsenmest worden voor de grondbewerking als basisbemesting ingereden en tijdens de teelt spuit de ondernemer iedere week met bladmeststoffen voor calcium, magnesium en kali. Na het zaaien spuit hij preventief met een bodemherbicide tegen onkruid. Tijdens de teelt gaat nog één of twee keer de schoffelmachine erdoorheen.

Liever niet spuiten

'Als het niet nodig is, spuit ik niet met chemische middelen. Soms moet ik wel, omdat ik te veel last van wantsen of luizen heb. Maar ik gooi nog liever honderd stelen weg dan dat ik moet spuiten.' De zomerbloementeler wil zuinig zijn op de goede middelen om die te behouden, zodat ze indien nodig inzetbaar en effectiever zijn. 'In mei tot en met juli spuit ik geen Decis vanwege rondvliegende bijen, die ook nodig zijn voor de bestuiving van de sneeuwbessen.'

De eerste zonnebloementeelt duurt drieënhalf tot vier maanden. Afhankelijk van het weer oogst Bouw de eerste zonnebloemen half juni. 'In het gunstigste geval duurt het minimaal tien weken, voordat we oogsten. De vroegste oogst ooit hebben we in week 19 gehad.' Gemiddeld oogst hij 70.000 tot 80.000 stelen per hectare. Alles wat twee keer wordt ingezaaid, levert een dubbel aantal stelen per hectare op.

Maten en sorteringen

Alle zomerbloemen worden op knopmaat gesorteerd. De knopmaat is de diameter, gemeten van lintbloem naar lintbloem, als de zonnebloem is geopend. De ondernemer heeft zelf een naam aan de sorteermaten gegeven: M (10 centimeter), L (12 centimeter), XL (15 centimeter), XXL (17 centimeter).

'Iedere zonnebloemteler sorteert op twee maten, maar ik doe dat in vier sorteringen. Hiermee, en met de eigen naamgeving, probeer ik me te onderscheiden voor de veilingklok. Met de maatindeling zoals de veiling adviseert, ben ik het niet helemaal eens. Want als de zonnebloemen rijper zijn, zijn ze ook groter in omvang. Ik ben voorstander van maatsortering op knopdiameter.'

Lengte

De bosmachine snijdt de stelen op lengte: 80 en 60 centimeter zijn gangbare maten voor de veilingklok. De maten XL en XXL gaan op 80 centimeter weg en L op 60 en 80 centimeter. Bij maat M is 60 centimeter de standaard. 'Dan staat het allemaal mooi in verhouding met elkaar.'

Met vooraf gemaakte afspraken zet de teler een derde van zijn zonnebloemen af, onder andere naar de retail. De zonnebloemen gaan met vijf stelen per bos en acht bossen in een doos. 'Er is geen leveringsplicht en er zijn geen vaste aantallen. Op donderdag spreken we de te leveren hoeveelheden voor de week erop af.'

Daghandel

Een derde van de oogst is bestemd voor de daghandel met afzet naar cash-and-carry's en exporteurs. Het aantal en de prijs staan niet vast. De prijs fluctueert met de klokprijs mee. De laatste 33 procent van de zonnebloemen komt voor de klok.

Bouw is voorstander van producten die in het natuurlijke teelseizoen beschikbaar zijn, zoals asperges in het voorjaar, pioenrozen in mei, zonnebloemen en aardbeien in de zomer. 'Ik wil geen zonnebloemen in december telen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer