Subsidie kleinschalige suikerproductie

Het bedrijf IPSS Engineering, dat samenwerkt met Wageningen UR, krijgt via provincie Gelderland een subsidie van ruim 4 ton voor het project 'ProKris'. Doel is het bouwen van een geschikt prototype voor het winnen van suiker uit suikerbieten en andere suikerhoudende gewassen of gewasresten.

Subsidie+kleinschalige+suikerproductie
© Han Reindsen

Het project 'ProKris' richt zich op een nieuwe efficiënte methode om op kleine schaal suiker te winnen uit suikerhoudende grondstoffen. De subsidie is onderdeel van een Europees ondersteuningsprogramma voor grote R&D-projecten waarin bedrijven en onderzoeksinstellingen samenwerken.

De looptijd van het project is twee jaar. IPSS Engineering wil eind volgend jaar een kleine unit als prototype operationeel hebben voor het uitvoeren van testen. In eerste instantie richt het project zich vooral op de verwerking van suikerbieten. Maar het is ook de bedoeling om de winning van suikers als sucrose, fructose, xylose en lactose uit reststromen te testen.

Energiebesparing

Directeur Gerrit Gerritsen van IPSS Engineering stelt dat met de methode van het kristalliseren van suikers een besparing van 50 procent op het energieverbruik mogelijk is. Dit ten opzichte van de conventionele suikerraffinage.

Gerritsen vertelt dat Wageningen UR het innovatieve proces voor de winning van suiker heeft ontwikkeld. Het principe is gebaseerd op het toevoegen van een antioplosmiddel dat zich bindt met water waardoor het gemakkelijker is om suikers te scheiden uit de waterige massa, na het vermalen van de suikerbieten of overige biomassa.

Kristalliseren

Het watervolume kan eenvoudig worden verkleind door wegvangen en verdamping. De suikers binden zich niet met het oplosmiddel en zullen in het proces spontaan kristalliseren.

Een haalbaarheidsstudie in 2015 toonde aan dat het nieuwe proces geschikt is voor de productie van suiker op het boerenerf. De verwerkingsunits zoals die inmiddels zijn ontworpen op de tekentafels, hebben veelal de omvang van een grote zeecontainer. 'Dergelijke units kunnen volgens onze berekeningen gebruikt worden voor de verwerking van 300 hectare suikerbieten in een periode van vijftien weken gedurende de bietencampagne', zegt Gerritsen.

Voordelen

Grote voordelen zijn volgens de studie de directe recycling van water, aanhangende grond en loofresten. Verder is er een flinke besparing op transportbewegingen ten opzichte van het vervoer van geoogste suikerbieten naar de suikerfabrieken tijdens de campagne.

De verwerking van suiker op kleine schaal voor de consumptiemarkt of als grondstof voor de chemische industrie is economisch rendabel, concluderen IPSS Engineering en Wageningen UR in de haalbaarheidsstudie. 'De unit die wij hebben ontworpen en nu als prototype gaan bouwen, kost afhankelijk van de verwerkingscapaciteit zo'n 2,5 miljoen euro. Volgens de berekeningen moet dat in zes jaar kunnen worden terugverdiend', aldus Gerritsen.

Reststromen verwerken

Naast de verwerking van suikerbieten is de unit voor suikerkristallisatie te gebruiken voor het verwerken van reststromen uit bijvoorbeeld de papier- en zuivelindustrie, pulp van vruchtensappen of bermgras. 'Dat is interessant voor akkerbouwers om de installatie meer rendabel te maken buiten de periode van de bietencampagne', vindt Gerritsen.

De directeur van IPSS Engineering benadrukt dat het eerste doel van het project 'ProKris' is het proces van de kleinschalige verwerking technologisch goed onder de knie te krijgen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer