Greenferm heeft vergunning rond
Greenferm heeft de vergunning voor en de bouw van een mestverwerkingsinstallatie in Apeldoorn op zak. Het wachten is nu op voldoende inschrijvingen zodat de bouw zo snel mogelijk van start kan gaan.
Greenferm wil jaarlijks 350.000 m3 mest verwerken in een nieuw te bouwen fabriek op de Ecofacterij in Apeldoorn. Gemeente Apeldoorn had de vergunning voor de bouw al verleend maar het was nog even wachten of er beroep zou worden ingediend tegen de verleende vergunning. Dat is niet het geval.
Goed nieuws
Volgens bestuurslid Gerard Groenen van de afdeling Zuid Oost Veluwe van LTO Noord, betekent de vergunningverlening goed nieuws voor de agrarische sector in de regio rond Apeldoorn. ‘De mestverwerkingscapaciteit kan een impuls geven aan een beter bedrijfsresultaat voor zowel melkveehouders als rosé-kalverhouders en varkenshouders. ‘Het is nu een kwestie van meedoen en inschrijven, zodat Greenferm ook werkelijk van de grond komt’, aldus de bestuurder.
Intekenen
Het bedrijf zelf kan nu de financiering van de installatie afronden en de bouwvoorbereidingen en de eind-engineering van de installatie opstarten.
Definitieve stappen worden gezet als er is ingetekend voor 250.000 kuub. ‘We zitten nu op 150.000 kuub’, zegt Berend Dunsbergen van Greenferm. ‘Maar ik verwacht dat de twijfelaars nu ook mee gaan doen nu de vergunning definitief is.’
De fabriek in Apeldoorn kan verschillende soorten drijfmest met een droge stofgehalte tussen de 4 en 12 procent scheiden in dikke en dunne fractie. De dikke fractie is een exportwaardig product, de dunne fractie is zo schoon dat het op het riool kan worden geloosd. Verwerking gaat 11 euro per kuub kosten. Dat is exclusief transportkosten, weging en monstername.
Inschrijven kost een euro per kuub, dit bedrag wordt bij verwerking weer terugbetaald. Er vindt geen fosfaatverrekening plaats en de VVO’s blijven eigendom van de boeren.
Meerwaarde
‘Ons eindproduct kan goed worden afgezet maar levert nog geen geld op’, zegt Dunsbergen. ‘We zijn nog volop bezig om het procedé verder te ontwikkelen en willen toe naar een eindproduct met een droge stofgehalte van ruim 90 procent waardoor het meerwaarde krijgt. Mocht dat op de duur het geval zijn dan gaat 50 procent van de meerwaarde terug naar de boeren.’
Als alles volgend plan loopt verwacht het bedrijf in het tweede kwartaal van 2017 operationeel te zijn.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Case IH PUMA 260 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF 8702T
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 150 (WD) #492858
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Schudder FANEX 1124C SCHUDDER (LH) #26770
Gebruikt, € 27.350
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %