'Secuur werken als basis voor succes’
'We hebben een enorme hekel aan de problemen die uierontsteking met zich meebrengt. Daarom doen we veel om mastitis te voorkomen en het celgetal laag te houden. Zo werken we erg secuur', vertelt Ina van Schooten.
Het resultaat van de werkwijze van Ina van Schooten die samen met man Wim en zoon Erwin een melkveebedrijf runt is 0 procent nieuwe infecties tijdens de droogstand en 100 procent genezing van infecties die er aan het begin van de droogstand waren. Een topprestatie.
Het bedrijf in Okkenbroek telt veertig koeien. De Van Schooten's zetten hun koeien sinds enkele jaren selectief droog. Bij alle droog te zetten dieren brengen ze Orbeseal in om het tepelkanaal af te sluiten.
'We gebruiken ook eigen normen. Ik let bijvoorbeeld op de mastitisgeschiedenis van een koe. Als een koe een half jaar geleden coli-mastitis heeft gehad, kies ik soms toch voor antibiotica-droogzetters ondanks een laag celgetal', legt Wim van Schooten uit.
De melkproductie per koe is 9.800 kilo met 4,60 procent vet en 3,80 procent eiwit. Het gemiddelde tankmelkcelgetal varieert tussen de 30.000 en 70.000. 'Ons streven is dat het tankmelkcelgetal gedeeld door duizend lager is dan de BSK', grapt Erwin Schooten.
Het lage celgetal komt de melkveehouders niet aanwaaien. Ze schenken veel aandacht aan een strikte hygiëne in de stal en bij het melken. De stalhygiëne vergt met de voerligboxstal extra inzet. De stal dateert uit 1978, maar functioneert nog prima.
'De ligplek bij voerligboxen is sneller vuil is dan bij een normale ligboxenstal. Om dat te compenseren maak ik regelmatig een rondje om de boxen schoon te houden. Dat doe ik minstens vijf keer per dag', stelt Wim van Schooten.
De melkveehouders strooien de boxen tweemaal daags in met populierenzaagsel en strooien af en toe kalk om de kiemdruk laag te houden. 'Onze ervaring is dat het type kalk moet passen bij het dipmiddel dat je gebruikt. Anders krijgen de koeien meteen schrale spenen.'
Het echtpaar melkt vrijwel altijd samen. 'Daardoor hebben we de tijd om alle handelingen zorgvuldig uit te voeren. We beseffen dat onze situatie anders is dan op veel bedrijven waar één melker veel koeien moet melken', zegt Ina van Schooten.
Zorgvuldig werken betekent voor de Van Schooten's ook dat ze koeien goed uitmelken. Soms betekent dit bijvoorbeeld dat ze één kwartier van een koe langer melken dan de andere.
De melkveehouders zijn secuur met voorbehandelen en gebruiken bij iedere koe een schoon stuk uierpapier. Na iedere koe met een verhoogd celgetal spoelen ze het melkstel door met heet water om overdracht van kiemen te voorkomen.
Schraal rantsoen
De Van Schooten's mikken op een melkproductie van maximaal 12 kilo per dag op het moment van droogzetten. Bij sommige koeien is het nodig om de melkproductie te remmen om daaronder te komen. 'Die zet ik dan een paar dagen op een schraler rantsoen vast in de voerligbox', legt de veehouder uit.
Bij het daadwerkelijke droogzetten gaat Wim van Schooten uiterst secuur te werk. Hij draagt altijd handschoenen. De bij droogzetters en Orbeseal meegeleverde alcoholdoekjes gebruikt hij niet. 'Veel te klein. Ik desinfecteer de spenen met spiritus op uierpapier.' Na het inbrengen dipt Wim de spenen met een speciale droogzetdip.
Ook bij de droogstaande koeien houdt Wim de voerligboxen goed schoon. Het rantsoen tijdens de droogstand is niet bijzonder 'Naast kuilgras, krijgen de droogstaande koeien een beetje mais. We proberen zo te voeren dat de koeien niet in conditie toenemen.'
Vanaf twee weken voor afkalven, krijgen de koeien ook wat energierijk krachtvoer. De krachtvoergift gaat omhoog tot maximaal 3 kilo nabij afkalven.
Nog niet zo lang geleden is Wim van Schooten begonnen met het dippen van droogstaande koeien in de laatste weken voor afkalven. 'Daarvoor gebruik ik een gewone jodiumdip. Ik doe dat niet bij alle koeien, maar bij risicodieren die bijvoorbeeld melk uitliggen of een celgetalgeschiedenis hebben.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Walker MT25I-32
2018, P.O.A.
-
Evers FOREST XL 9-310-2 R62
Nieuw, € 11.750
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (LH) #25121
Gebruikt, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Vari-Opal 7 (MM) #510226
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 13°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %