'MFL-bedrijven weten te weinig van regelgeving'

Startende multifunctionele landbouwbedrijven verdiepen zich nog te weinig in de wet- en regelgeving die op ze afkomt. Dat merkt Maria van Boxtel van Land & Co. Meer voorlichting en excursies naar bestaande MFL-bedrijven is volgens haar noodzakelijk.

%27MFL%2Dbedrijven+weten+te+weinig+van+regelgeving%27
© Willem Dijkema

Waarom verdiepen mensen zich niet in de wet- en regelgeving?

'Veel mensen die een neventak beginnen, groeien er langzaam in. Ze vangen eerst een jongen uit het dorp op. Langzamerhand komen er meer zorgdeelnemers. Dan kijken ze pas naar de wet- en regelgeving.

'Naast de regelgeving in de gangbare sector gelden de regels van de zorg wanneer boeren een zorgboerderij beginnen. Denk aan het veilig ontvangen van mensen op je erf, een risico-inventarisatie voor personeel en zorgvragers en regels rond het bereiden van voedsel.'

Wat zit veelal nog niet tussen de oren?

'Regels rond voedselbereiding. De basisregel is: voedsel bereiden voor verkoop of voor betalende bezoekers mag niet in je eigen keuken. Wanneer in de kantine een appeltaart wordt geserveerd, komt die veelal uit de eigen oven van de boerin. Dat is logisch. Maar een boer moet zich wel achter de oren krabben, als hij met zijn zorgvragers twintig taarten gaat bakken en verkopen.

'Daar is een speciale verwerkingskeuken voor nodig. Sommigen hikken tegen de kosten van zo'n keuken aan. Maar het hoeft echt geen keuken van 30.000 euro te zijn, een keukenblokje van Ikea mag ook.'

Hoe zit het met de horecavergunningen aan multifunctionele landbouwbedrijven?

'Steeds meer agrarische bedrijven vragen een horecavergunning aan. Horecavergunningen in het buitengebied zijn lastig te verkrijgen, die functie willen gemeenten vooral in de binnenstad rond de kerk houden. Aan de ene kant is het superfijn dat de gemeenten hiermee het platteland beschermen en zo ruimte voor de boeren houden. De Efteling past niet overal op het platteland.

'Aan de andere kant brengt horeca geld in het laatje voor multifunctionele landbouwbedrijven, zeker voor de wat grotere multifunctionele landbouwbedrijven die hun bezoekersfunctie uitbreiden met een restaurant. Een trouwerij in de boomgaard waar geen alcohol wordt geschonken, zal minder opleveren dan wanneer er wel wijn en bier mag worden gedronken. Dat blijft een spagaat.'

Wat raadt u startende ondernemers die een neventak beginnen aan?

'Bezoek eens een collega die al een multifunctioneel landbouwbedrijf heeft. Wat zijn zijn ervaringen? Mensen moeten meer van hun erf af.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer