Herstel Fruitmasters van boycot Rusland

Fruitmasters heeft in 2015, het tweede jaar van de Russische boycot, betere resultaten behaald dan in 2014. 'Het was een jaar van financieel herstel en coöperatieve veerkracht.'

Herstel+Fruitmasters+van+boycot+Rusland
© Fruitmasters

Fruitmasters, de coöperatieve afzetorganisatie van fruit in Geldermalsen, heeft in het afgelopen jaar een omzet van 194,8 miljoen euro gedraaid. Dit bedrag is ruim 6 miljoen euro hoger dan in 2014. Ook het nettoresultaat verbeterde ten opzichte van het voorgaande jaar. De winst in 2015 was 464.000 euro, terwijl de fruitcoöperatie in 2013 onder de streep een plusje van 38.000 euro had staan.

'Evenals in 2014 was het niet eenvoudig in het hardfruit', blikt financieel directeur Sjors Kruiper van Fruitmasters terug. De coöperatie heeft volgens hem in 2015 veerkracht getoond. Een prima voorbeeld van die veerkracht noemt Kruiper de beslissing van de leden om miljoenen euro's te investeren in nieuwbouw en renovatie van koelhuizen.

'Dat besluit werd genomen in februari, in een lastige tijd, tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering. De prijzen voor hardfruit waren toen door de Russische boycot erg laag en er waren net Poolse inkopers op de markt die veel meer voor de peren betaalden dan wij konden maken', schetst Kruiper de situatie van dat moment.

'Deze situatie zorgde voor veel onrust onder de telers en leidde tot een roerige vergadering waarin de telers toch vrijwel unaniem vooruit hebben willen kijken. Achteraf bleek dat deze Polen toch nog een ingang hadden in Rusland', legt Kruiper het prijsverschil van destijds uit.

Fruitmasters investeerde in koelhuizen omdat steeds meer producten centraal worden bewaard. 'De teelt van fruit wordt kapitaalintensiever', legt de financieel directeur deze trend uit. Telers investeren in hagelnetten en zijn meer geld kwijt aan hun bomen. Fruitmasters wil meer clubrassen verkopen en de aanschaf van een Migo-boom is duurder dan een Conference-boom.

Centrale bewaring

Daarnaast zetten technologische ontwikkelingen door bij het koelen en verpakken, waardoor investeringen hierin door telers zelf lastiger te financieren zijn. Fruitmasters had in 2014 ongeveer 50 miljoen kilo in centrale bewaring, vorig jaar was dat zo'n 53 miljoen kilo. 'Het is in het belang van Fruitmasters dat we de voorraad dicht bij ons hebben. Zo kunnen we beter inspelen op de markt', zegt Kruiper.

Behalve in koelhuizen stak Fruitmasters vorig jaar geld in sorteer- en pakstations. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe lijn waar appels een waxlaagje krijgen en daardoor meer gaan glanzen. 'In het Midden-Oosten is hier vraag naar.'
Grofweg 5 tot 10 procent van het volume van Fruitmasters ging naar Rusland. Sinds de boycot heeft de coöperatie haar pijlen op nieuwe verre markten gericht, alhoewel de thuismarkt verreweg het belangrijkst is. Voorbeelden hiervan zijn China, Vietnam en Brazilië. 'De hoeveelheden zijn nog niet groot, maar stap voor stap bouwt Fruitmasters dit verder uit', vertelt Kruiper.

In 2015 heeft Fruitmasters veel minder gebruikgemaakt van de interventiemogelijkheden die Brussel bood. Ging in 2014 nog 13 miljoen kilo hierheen, in het afgelopen jaar was dat 2 miljoen kilo. In 2015 is alles geoogst, terwijl telers in 2014 gebruikmaakten van de groeneoogstregeling.

Het volume dat Fruitmasters vorig jaar op de markt bracht, was 5 procent groter dan in 2014. De omzet steeg met 4 procent. De zachtfruitmarkt was evenals in 2014 goed.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 13°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 5°
    95 %
Meer weer