Finesses GLB te moeilijk voor ondernemers

Niet elke vernieuwing is een verbetering. Dat geldt ook voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Veel ondernemers lukt het niet meer om de finesses te doorgronden.

Jan van LiereHet ‘nieuwe’ Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie is in 2015 ingegaan. Het zet in op meer marktgerichtheid, minder afhankelijkheid van inkomenssteun en het bevorderen van innovatie en concurrentiekracht. Ook moeten boeren nadrukkelijker rekening houden met andere belangen, zoals het behoud van het platteland, het milieu en de leefomstandigheden van dieren.
Centraal staat een overgang naar betalingen per hectare - Nederland naar een ‘flat rate’ van ongeveer 370 euro per hectare in 2019 - en de invoering van vergroeningseisen.
Tot 2020 biedt dit GLB duidelijkheid over het beleid voor de boeren en tuinders in Europa en over de beschikbare financiën. Maar inmiddels blijkt in de praktijk steeds meer dat die duidelijkheid niet hetzelfde is als eenvoud en simpelheid. Komend voorjaar moet de Gecombineerde opgave weer worden ingeleverd. Veel ondernemers maken zich daar nu al zorgen over. Vorig jaar was het een lastige klus en dit jaar zijn er weer verschillende zaken veranderd.
In totaal moeten ongeveer 64.000 opgaven worden ingeleverd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De complexiteit daarvan wordt geïllustreerd door het feit dat afgelopen jaar 28.000 agrariërs de Gecombineerde opgave hebben laten verzorgen door de boekhouder. Die doet dat niet gratis, dus kennelijk is het GLB voor velen te moeilijk geworden om het zelf af te handelen.
De uitbesteding van de opgave aan een externe deskundige is geen typisch Nederlands verschijnsel. In Duitsland redt 51 procent van de boeren het niet meer zelf en Denemarken gaat het om 80 procent van de ondernemers.
Gezien de financiële consequenties van fouten in de Gecombineerde opgave is deze ontwikkeling niet verwonderlijk. Maar het is wel volstrekt in tegenspraak met de roep van belangenorganisaties als LTO Nederland om eenvoudige en uitvoerbare regels. Nadat het ‘oude’ GLB al steeds ingewikkelder werd, blijkt die trend door te zetten in het nieuwe beleid. En daar zitten we tot 2020 aan vast.
LTO heeft inmiddels het denkproces over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid ná 2020 in gang gezet. Zo is er eind vorig jaar in vijf GLB-panels met de leden gebrainstormd over de ervaringen met het huidige beleid, maar vooral ook over wensen en aanbevelingen voor de volgende periode.
De panels willen een beleid waar ook een gewone boer en tuinder nog mee uit de voeten kan en waar hij zelf de regie over kan houden. De uitdaging is nu om daar de komende tijd goede voorstellen voor te ontwikkelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer