Ctgb vindt 116 middelen veilig voor omwonenden

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft tot dusver 116 toegelaten middelen met de nieuwe Europese systematiek beoordeeld op risico's voor blootstelling van omwonenden. Het gaat om middelen voor fruitteelt en bloembollen. Alle middelen bleken veilig te zijn.

1 Hoe ver is het Ctgb met de herbeoordeling?

Het huidige bestand van toelatingen betreft meer dan 850 gewasbeschermingsmiddelen. Niet elke toelating is relevant met het oog op blootstelling van omwonenden en omstanders.

Daarom is een selectie gemaakt op basis van de wijze van toepassen en het al of niet intensief gebruik van de middelen.

Van de 116 middelen die het Ctgb opnieuw heeft beoordeeld, zijn er 88 die opwaarts worden gespoten (fruitteelt) en 28 die frequent worden gebruikt (bloembollen en bolbloemen).

2 Wat is de conclusie?

Het Ctgb trok uit de herbeoordeling de conclusie dat het gebruik van de reeds toegelaten middelen ook op basis van het nieuwe model veilig is.

In de resultaten van het onderzoek ziet het Ctgb dan ook geen noodzaak om in te grijpen in de toelatingsvoorwaarden van deze middelen.

3 Is er in het verleden niet gekeken naar de risico's voor omwonenden?

In de toelatingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen gebruikte het Ctgb tot begin 2014 geen apart blootstellingsmodel voor omwonenden en omstanders. Dit risico werd indirect meegenomen door de blootstelling te berekenen voor de mensen die de bespuiting uitvoeren.

Deze wijze van beoordelen leidt in het algemeen tot een overschatting van de risico's voor omwonenden en omstanders. Daardoor zijn de toegelaten gewasbeschermingsmiddelen ook voor hen veilig.

4 Nu wordt er nadrukkelijker naar gekeken?

Vanaf begin 2014 voert het Ctgb de risicobeoordeling voor omwonenden wél expliciet uit. Daarvoor maakt het Ctgb gebruik van advies van Britse en Duitse methoden. In oktober 2014 is het Ctgb gestart met de herbeoordeling.

5 Is er een uniforme herbeoordeling in Europa?

In oktober 2014 werd het nieuwe EU-blootstellingsmodel gepubliceerd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Omdat dit EFSA-model de standaard voor Europa zou gaan worden, besloot het Ctgb om dit nieuwe model alvast te gebruiken.

De Europese Commissie stelde het EFSA-model eind mei 2015 definitief vast. Sinds 1 januari 2016 moeten de lidstaten het toepassen bij de beoordeling van nieuwe aanvragen voor stoffen en middelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer