Uitstoot zeugen door lage prijs

De varkensprijs die steeds dieper wegzakt, zorgt voor een forse uitstoot van zeugen. Enerzijds zijn er bedrijven die stoppen, anderzijds gaat het om bedrijven die minder zeugen houden.

Ilona LesscherMet name de laatste twee maanden neemt het aantal zeugen af, constateert Cees Oostrom, voorzitter van de Adviescommissie Varkenshandel en Export van Vee en Logistiek. ‘Het vertrouwen in de markt is weg.’
Zomer 2014 piekte de Vion-notering op 1,74 euro per kilo, om daarna met wat fluctuaties in de laatste week van dat jaar te eindigen op 1,27 euro per kilo. In 2015 lag de piek ook in de zomer. Dit keer op 1,48 euro per kilo. De actuele notering ligt op 1,24 euro per kilo varkensvlees. De verwachting is wel dat er halverwege 2016 sprake is van herstel.
In de slipstream van de varkensvleesnotering daalde de zeugenprijs bij Vion afgelopen week met 7 cent naar 67 cent per kilo geslacht gewicht. Die van het Duitse Tonnies - belangrijkste speler op de slachtzeugenmarkt - daalde wat minder fors met 5 cent minder naar 87 cent.
De voerkosten van een big liggen op 41 euro, terwijl de BestPigletPrice afgelopen week 28 euro noteerde. Die situatie zet ondernemers aan hun zeugenstapel kritisch tegen het licht te houden en extra te selecteren.
‘Elke big kost nu geld. En wil je naar minder biggen, dan moeten er minder zeugen worden gedekt’, stelt Oostrom vast. Bijkomend voordeel noemt hij dat wanneer er minder biggen worden geboren, de druk in de biggenstal afneemt en de gezondheid verbetert. Op veel bedrijven knelt het momenteel in de biggenstal omdat de biggen niet vlot weg gaan.
Oostrom noemt het huidige economische tij het moment om in te zetten op een betere kwaliteit van het Nederlandse big. Die heeft buiten de landsgrenzen geen goede reputatie waardoor Nederland belangrijke exportposities in onder andere Duitsland en Polen kwijt raakte. De Deense big bijvoorbeeld maakt de verwachtingen van de mester beter waar en brengt daardoor op dit moment vlot 7 euro per big meer op.
Niet alleen in Europa, maar wereldwijd is er varkensvlees teveel. ‘Het vlees is niet weg te stouwen terwijl de consumptie terugloopt’, zegt Oostrom. Op dit moment lijkt het aanbod een klein beetje te dalen waardoor Oostrom de voorspelling aandurft dat de prijs komende week mogelijk gelijk blijft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer