GLB ontgroent zware kleigrond

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zorgt op zware kleigronden voor ontgroening, vinden akkerbouwers. Groener dan elf maanden graanteelt per jaar kan niet.

Han ReindsenAkkerbouwers in het Groningse Oldambt, Zeeland en Flevoland klagen over de tegenstrijdige werking van de vergroeningsmaatregelen. Met de teelt van wintertarwe is grond bijna het hele jaar groen, terwijl vanggewassen voor de winter worden ondergeploegd. Per saldo zorgt dat voor ontgroening.
Vrijdag kwamen onder anderen de Europarlementariërs Bas Belder (SGP) en Jan Huitema (VVD) naar provincie Groningen om te zien hoe het op de zware Oldambster klei werkt. Ook de vergroening kreeg aandacht.
Oldambtster graantelers kijken jaloers naar gespecialiseerde maistelers in Frankrijk. Met een certificaat krijgen ze ontheffing voor de gewasdiversificatie en mogen ze wintertarwe als vanggewas zaaien. Dat laatste zou voor de Oldambster akkerbouwers een uitkomst betekenen.
‘Het ministerie van EZ heeft fronsend gereageerd op het Franse certificaat, begrijpt niet dat de EU dat heeft goedgekeurd en heeft het in ons land vooralsnog weggewuifd’, weet LTO-beleidsmedewerker Jeroen Kloos.
Voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw vraagt zich af wat de vergroening bijdraagt aan de gewasdiversificatie en biodiversiteit. ‘Er is geen landbouwgebied in het land waar het in de herfst en winter zo groen is als in het Oldambt.’
Volgens akkerbouwer Antoine Baecke uit Biervliet geldt dat ook voor de zware klei in Zeeland. ‘Tarwe staat de hele winter op land en is de beste wijze voor een groen landschap. Een beter alternatief voor een vanggewas is er niet. Bij graan gaat het hier om een derde van de oppervlakte.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer