Minder ammoniak met water
Managementmaatregelen kunnen leiden tot dezelfde ammoniakreductie als bij stalaanpassingen, terwijl die 50 tot 120 euro minder per dierplaats kosten. Sommige maatregelen, zoals het toevoegen van water, zorgen ook voor meer opbrengst.
Dat blijkt uit berekeningen met pilotbedrijven van Proeftuin Natura 2000 Overijssel. Om vergelijkbare reducties te halen als bij stalaanpassingen, is een combinatie van maatregelen nodig.
Dan gaat het bijvoorbeeld om minder jongvee door een duurzamere veestapel, inder ruw eiwit in krachtvoer, meer weiden en het verdunnen van mest met water tijdens het uitrijden.
Binnen het project werden melkveehouders gestimuleerd om bepaalde maatregelen te nemen, vertelt projectleider Michel de Haan. Die maatregelen werden vervolgens doorgerekend in een bedrijfsbegrotingsprogramma, waarbij ook aandacht was voor het effect op de ammoniakuitstoot. Zo leverde het houden van één stuk jongvee per tien melkkoeien 3 procent ammoniakreductie op, weet De Haan.
Emissiearme vloer
Een combinatie van verschillende maatregelen kan tot meer emissiereductie leiden dan een emissiearme vloer. Die vloer geeft 20 procent emissiereductie per dierplaats in de stal en 8 procent emissiereductie op bedrijfsniveau. Want de mest uit de stal moet worden uitgereden. Die ‘emissiearme’ mest bevat meer stikstof, waardoor bij het uitrijden meer ammoniak vrijkomt.
De emissie bij het uitrijden van mest is te beperken door water toe te voegen, binnen dit project één deel water per twee delen mest. Dit leidt tot een reductie van 15 procent in ammoniakemissie. Dit is al meer dan het effect van een emissiearme stal. ‘Er vervliegt minder ammoniak en de stikstof is door de verdunning beter opneembaar. Een prima optie’, somt De Haan voordelen op.
Wel zijn de mestuitrijkosten hoger. Eventueel is ook ammoniakreductie haalbaar door water in de put te laten lopen. Dit beperkt niet alleen de emissie bij uitrijden, maar ook de ammoniakvorming in de stal.
Een andere optie is weidegang. ‘Hier worden urine en mest automatisch gescheiden, waardoor ammoniakvorming uitblijft. Ook is er geen emissie die je bij het uitrijden wel hebt’, tipt De Haan. Voeren van minder eiwitrijk voer vermindert ook de emissie, blijkt uit dit onderzoek.
Het project stopt met de Kennisdag ‘Ammoniak in de melkveehouderij’ op maandag 30 november in Zwolle. De Haan heeft al nagedacht over vervolgstappen. ‘Het zou goed zijn wanneer het bedrijfsleven én beleidsmakers hier kennis van nemen.’
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Claas Tractor Arion 410 (LH) #479315
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 7430 PREMIUM (LH) #376725
Gebruikt, P.O.A.
-
Ford 4630
1990, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (LH) #433240
Gebruikt, € 3.289
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag7° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %