Voorlopig eten we nog geen gg-frietjes

De veelbelovende resultaten van het DuRPh-onderzoek naar duurzame resistentie tegen phytophthora in aardappelen dreigen in de archiefkasten van Wageningen UR te verdwijnen.

Dit is het laatste jaar van het onderzoeksprogramma DuRPh. Tien jaar lang hebben onderzoekers van Wageningen UR besteed aan de ontwikkeling van duurzame resistentie tegen phytophthora. De Nederlandse overheid stelde daarvoor in totaal 10 miljoen euro beschikbaar.
De resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend. Op basis van cisgenese is het de onderzoekers gelukt om in bestaande aardappelrassen tot soms wel vier verschillende soorteigen resistentiegenen in te bouwen.
Een bezoek aan de proefvelden van DuRPh gaf dit jaar en ook de voorgaande jaren steeds weer een verbluffend beeld. Op de onbespoten objecten was op de streep af te zien welk klonen van hetzelfde aardappelras wel of niet beschikten over de ingebouwde resistenties.
Wrang is wel dat de resultaten van het DuRPh-onderzoek voorlopig ongebruikt blijven. De techniek van cisgenese wordt nog steeds aangemerkt als een vorm van genetische modificatie. Het wachten is op verandering van de Europese regels of op maatschappelijke acceptatie. Dat laatste is in Europa voorlopig niet te verwachten.
Tegenstanders van gmo, zoals Bionext en Greenpeace, wijzen cisgenese af omdat het een ingreep betreft op celniveau. De gevolgen daarvan zijn volgens hen ethisch, ecologisch en sociaal-economisch niet te overzien. Terwijl de voorstanders juist van mening zijn dat de veredelingsproducten uit cisgenese hetzelfde zijn als die van de klassieke veredeling. Het grote voordeel is de forse tijdwinst. In het geval van aardappelen kan dit enkele tientallen jaren zijn.
Nederlandse aardappelbedrijven en ook de Europese fritesfabrikanten zijn vooralsnog terughoudend. Het bedrijfsleven neemt de resultaten van DuRPh voor kennisgeving aan en wacht verdere ontwikkelingen af.
Ontwikkelingen op het gebied van genetisch gemodificeerde (gg)-aardappelen zijn er wel in de Verenigde Staten. Daar stelde het landbouwministerie USDA onlangs de Innate-aardappel vrij van de gebruikelijke strenge vergunningseisen. Formeel betekent dit een toelating voor deze gg-aardappel van verwerker Simplot die minder gevoelig is voor stootblauw, nauwelijks de kankerverwekkende stof acrylamide produceert en ook resistent is tegen phytophthora.
Simplot gaat zich nu richten op de marktacceptatie van de Innate-aardappel. Dat zal niet meevallen aangezien McDonald's eerder al meldde geen interesse te hebben. De fastfoodketen acteert wereldwijd en kent de gevoeligheden voor wat betreft gentische modificatie. Het zal daarom voorlopig nog wel even duren voordat we daadwerkelijk gg-frietjes kunnen eten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer