Eisen rondom de 21-dagenregeling

De 21-dagenregeling heeft tot doel de insleep en verspreiding van besmettelijke dierziekten te voorkomen. Er zijn daarom eisen gesteld aan de onderlinge bedrijfscontacten (aan- en afvoer) en aan het verzamelen van evenhoevigen zoals runderen, schapen en geiten. Varkens – ook evenhoevigen – zijn hiervan uitgezonderd; die vallen onder de Verordening varkensleveringen PVE.

Er is gekozen voor de termijn van 21 dagen omdat de meeste zeer besmettelijke dierziekten zich binnen 21 dagen voordoen. Diercontacten na deze periode zijn veilig.
De regeling, ook wel quarantainemaatregel genoemd, houdt in dat een herkauwer (rund, schaap of geit) die wordt aangevoerd op een bedrijf of een plek, ten minste 21 dagen op dat bedrijf of die plek moet blijven staan, voordat deze kan worden afgevoerd. De aanvoer van dieren op een bedrijf of plek heeft dus geen gevolgen voor de dieren die daar al staan.
De dag van aanvoer is dag 0. De dagen zijn leidend en dus niet de tijdstippen van aan- en afvoer. Er moet ook rekening worden gehouden met extra eisen bij de afvoer via een erkend verzamelcentrum van schapen en geiten. De dieren moeten minimaal 21 dagen op het herkomstbedrijf aanwezig zijn geweest. Daarnaast mogen er dan 21 dagen geen schapen of geiten zijn aangevoerd op het bedrijf van herkomst.
Er gelden extra eisen bij export. Zo geldt voor export van fokrunderen dat deze niet 21, maar 30 dagen op het herkomstverblijf moeten hebben verbleven.
Dieren die naar een keuring of tentoonstelling zijn geweest, mogen daarna, zonder de wachttijd van 21-dagen, weer naar een andere keuring of tentoonstelling.
Voor meer informatie zie www. nvwa.nl en zoek op ‘verzamelen en tentoonstellen’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer