Weerbaarheid planten vanuit de bodem
Het onderzoeksprogramma Back2Roots zoekt naar goedaardige micro-organismen die de weerbaarheid van planten vanuit de bodem een stimulans geven.
Meer kennis van plantmicroben kan de komende twintig jaar de opbrengstcapaciteit van gewassen met 20 procent doen stijgen, terwijl daarvoor 20 procent minder mineralen en gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Dit stelt de American Society for Microbiology in het rapport 'How microbes can help feed the world'.
Het Amerikaanse onderzoeksrapport was een aanzet voor Technologiestichting STW om in 2014 het onderzoeksprogramma Back2Roots te beginnen. Dit programma, waarin de universiteiten van Leiden, Utrecht en Wageningen en NIOO-KNAW samenwerken, heeft een looptijd van vijf jaar.
Doel is het zoeken naar goedaardige micro-organismen ofwel microben die vanuit de bodem de plantweerbaarheid beïnvloeden. Onderzoekers proberen vast te stellen hoe de microben werken en wat eventuele toepassingsmogelijkheden zijn in de praktijk.
Robuuste teeltsystemen
Tijdens het Kennisdebat 'Groene gewasbescherming' vorige week in Driebergen was plantweerbaarheid het leidende thema. Weerbare gewassen worden beschouwd als basis voor robuuste teeltsystemen met een optimaal gebruik van groene bestrijdingsmethoden. De bijeenkomst was georganiseerd door de koepelcommissie Plantgezondheid van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.
Corné Pieterse, hoogleraar plant-microbe interacties van Universiteit Utrecht, gaf een toelichting op Back2Roots en op de immuunsystemen zoals die functioneren in plantaardige gewassen. Hij legde uit dat bij de inductie van afweerreacties planthormonen als salicylzuur en jasmonzuur een belangrijke rol spelen.
Onder meer Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk houdt zich bezig met onderzoek om de weerbaarheid van planten kunstmatig aan te sturen op basis van deze hormonen.
Het onderzoeksprogramma Back2Roots richt zich vooral op de micro-organismen in de bodem. Pieterse meldt dat per gram teeltmedium in de bewortelingszones van planten zich vele duizenden bacteriesoorten, virussen, schimmels, protozoën, algen en nematoden bevinden.
Van een aantal van deze organismen is volgens Pieterse bekend dat ze effect hebben op de ontwikkeling van planten. Hij noemt mycorrhiza-schimmels als voorbeeld. Andersom lijkt het er ook op dat planten invloed hebben op de microben in de bodem.
'Het blijkt dat 20 tot 40 procent van de suikers die planten produceren, 20 tot 40 procent in de bodem verloren gaat. Verondersteld wordt dat planten deze suikers als symbiose bewust afgeven als voeding voor de bodemorganismen.'
Binnen Back2Roots werken de onderzoekers met raketblad als proefgewas. Pieterse vertelt dat de planten op verschillende teeltmedia worden opgekweekt. 'Vervolgens proberen we te achterhalen welke micro-organismen verantwoordelijk zijn voor een eventuele variatie in groei. Daarna moet blijken of de organismen na isolatie te kweken zijn en ook willen we weten of kunstmatige toediening van meerwaarde is.'
In zijn inleiding behandelde Pieterse enkele voorbeelden van plantweerbaarheid die worden toegeschreven aan microben. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat voor de beheersing van tarwehalmdoder in tarwe pseudomonas-bacteriën in de bodem een rol spelen. 'In een monocultuur tarwe zorgt deze bacterie ervoor dat de ziektedruk van de voetschimmel steeds verder afneemt.'
Ook is vastgesteld dat het auxinegehalte in de bodem positief correleert met bepaalde bacteriesoorten. Auxine stimuleert de vorming van zijwortels bij planten.
Verder loopt bij de plantgroep van de Universiteit Utrecht momenteel een praktijkproef waarbij radijszaad is behandeld met de bacterie Pseudomonas fluorescens voor de bestrijding van fusarium.
Koppert
Koppert Biological Systems volgt de resultaten van Back2Roots met grote belangstelling. Een vertegenwoordiger van het bedrijf vertelt dat ook bij Koppert weerbaar telen een speerpunt is. 'We zoeken altijd nieuwe producten om aan ons assortiment toe te voegen. Dat kan zomaar een micro-organisme uit dit programma zijn.'
Bekijk meer over:
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (LH) #145291
Gebruikt, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn Ploeg Vari Master (RL) #28242
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland Tractor T4.85 (MD) #690732
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag6° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %