Het draait om hal 1 bij de IPM in Essen

De Nederlandse inbreng op de Internationale Pflanzen Messe (IPM) 2015 in Essen is versnipperd. Veel standhouders vinden dat de deelname collectiever moet, maar de populariteit van hal 1 houdt dit tegen.

Joost van Winsen‘Dit is een toplocatie. Wat wil je nog meer?’, glimlacht Alex de Waard, accountmanager bij bloembollenbedrijf Kapiteyn in Breezand. In hal 1 van de beurs in Essen bemant hij de stand van de bloembollenveredelaar, -kweker annex -handelaar. Al vijf jaar presenteert Kapiteyn zich op dezelfde plek tijdens de IPM in Essen. ‘Nee’, schudt De Waard, ‘ik zou hier voor geen geld van de wereld weg willen. We staan hier veel te goed.’
De stand van het bloembollenbedrijf is een van de tientallen Nederlandse stands in hal 1. Het deel van de beurs waar ze zich hebben verzameld, heeft een goede naam vanwege de vele bezoekers. Wie de zuidelijke ingang van het beursgebouw in Essen benut, staat meteen met beide voeten in de Nederlandse enclave en bezoekers die van hal 3 naar hal 1 gaan, kunnen het niet ontlopen.

Holland Collectief

Centraal in dit stukje Nederland in de favoriete hal stond het Holland Collectief, een door FloraHolland georganiseerd cluster van Nederlandse sierteeltbedrijven. ‘We hebben hier 840 vierkante meter gehuurd’, vertelt Inger van IJzeren, teamleider beurzen en marketing ondersteuning bij FloraHolland.
Op de Holland Collectief-beursvloer presenteren elf telers zich in een kwekerspaviljoen en zijn ruim dertig bedrijven vertegenwoordigd in 24 stands, waaronder FloraHolland zelf. ‘Onze nieuwe directeur, Lucas Vos, heeft meer met marketing dan zijn voorganger Timo Huges’, legt Van Van IJzeren de ommezwaai bij de bloemenveiling uit. In voorgaande jaren profileerde FloraHolland zich niet op de IPM.
Evenals veel Nederlandse standhouders vindt de teamleider van FloraHolland dat de Nederlandse deelname aan de IPM in Essen saamhoriger kan. ‘Alleen al voor het Holland Collectief hadden we eigenlijk 1.600 vierkante meter nodig’, stelt zij. ‘We hebben bij de beursleiding meer meters aangevraagd, maar krijgen ze niet.’ Daardoor moest de veiling potentiële deelnemers teleurstellen.
Oorzaak is de populariteit van hal 1, waar behalve Nederlandse buitenlandse bedrijven huizen. Die willen niet wijken. Een grotere gezamenlijke Nederlandse inbreng in een andere hal is geen alternatief. Daarmee zou de favoriete stek verloren gaan.
Daarnaast helpt de ontwikkeling van de IPM in Essen niet mee om het ideaal van een grotere gemeenschappelijke Nederlandse presentatie te verwezenlijken. De deelname aan de beurs groeit nog steeds. Er waren dit jaar iets meer dan 1.600 standhouders, terwijl de teller vijf jaar geleden op ongeveer 1.500 stond. De stands besloegen dit jaar een oppervlakte van 105.000 vierkante meter, verdeeld over twaalf hallen.

Bizz Holland

Daar waren 371 Nederlandse standhouders te vinden. Naast Holland Collectief was er nog een gemeenschappelijke Nederlandse deelname: onder de naam Bizz Holland maakten 46 boomkwekers, onder andere uit Boskoop, Opheusden, Venlo en Zundert, hun opwachting. Het overgrote deel van de Nederlandse deelnemers aan IPM 2015 stond echter verspreid over de beurs.
In Essen waren er, behalve de twee Nederlandse, achttien andere collectieve deelnames te vinden. Ze kwamen uit België, China, Costa Rica, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, India, Italië, Polen, Portugal, Spanje, Sri Lanka, Taiwan, Turkije, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.
De IPM was van 27 tot en met 30 januari en trok naar verwachting iets minder dan zestigduizend bezoekers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer