Fiscale voordelen rundveehouderij

Om innovaties door bedrijven te bevorderen, gebruikt de overheid financiële en fiscale prikkels. Belangrijke regelingen binnen de rundveehouderij zijn de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) en MIA/Vamil/EIA. René Beek, rundveeadviseur bij Arvalis, zet de belangrijkste wijzigingen binnen deze regelingen voor 2015 op een rij.

Belangrijkste wijziging is het verhogen van het ambitieniveau voor de maatlat Brandveiligheid van elf naar zestien punten. Tevens is het ambitieniveau voor de energiemaatlat met twee punten verhoogd. Bij het lichtplan mag voortaan worden uitgegaan van 100 lux lichtopbrengst op vloerniveau in plaats van 120 lux.
Ten aanzien van de melkkoeling dient voortaan altijd verse koude buitenlucht te worden aangezogen. Dit geldt ook voor de compressor van een eventueel automatisch melksysteem. Daarnaast dient bij de melkkoeling de afvoeropening van de opgewarmde lucht even groot te zijn als de aanzuigopening.
Nieuwe bedrijfsmiddelen binnen de rundveehouderij die voor MIA en/of Vamil in aanmerking komen zijn onder andere een beluchtingssysteem voor het mixen van drijfmest (Aeromix-systeem) en een automatisch voortbewegend ruwvoermengsysteem voor herkauwers.
Nieuwe bedrijfsmiddelen die binnen de rundveehouderij in aanmerking komen voor de EIA zijn een direct gasgestookte hoog temperatuur tapwaterboiler en een direct gasgestookt stralingspaneel. Daarnaast is de code voor ‘Energie-efficiënte melkkoeling’ uitgebreid met investeringen in melkvoorkoeler, warmteterugwinning en de frequentieregelaar op de melkpomp.
Tevens is de code ‘Zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking’ gewijzigd waarbij alleen installaties boven 25 kilowatt in aanmerking komen voor EIA.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer