Crisis nekt project Waddenglas

Sexbierum - Het ooit zo ambitieu-
ze kassenplan Waddenglas met als doel duizenden werkplekken in Noordwest-Friesland te creëren, wordt drastisch teruggeschroefd. 150 van de 200 hectare gaat terug naar de akkerbouw. Het resterende deel gaat voorlopig de ijskast in.

Sybe JoostemaProvincie Fryslân, Dienst Landelijk Gebied en gemeente Franekeradeel halen een streep door het plan om glastuinbouw te centraliseren bij Sexbierum. Het project komt maar niet van de grond. Daardoor dreigt een nog groter financieel fiasco dan het nu berekende verlies van 3,9 miljoen euro. De drie deelnemende partijen kost het ieder een slordige 1,3 miljoen euro.
De 50 hectare die al klaar is, blijft intact. ‘Daarover ligt een principeakkoord met het glastuinbouwbedrijf Hartman in Sexbierum’, zegt projectleider Auke Zijlstra van Waddenglas. ‘Maar ook dat bedrijf heeft het momenteel moeilijk en daarom zijn de plannen opgeschort.’
Nog meer gebied ontwikkelen had volgens Zijlstra geen zin. ‘De economische omstandigheden zijn ten opzichte van 2008 verder verslechterd.’
In een notitie van gemeente Franekeradeel en de andere partijen staat het helder omschreven: ‘Vanwege de voortdurende economische malaise in de sector is afname van de bouwrijpe gronden uitgesteld. De verlengde uitgiftetermijn heeft tot gevolg dat het project nu te maken krijgt met een financieel negatief resultaat.’
Hendrik Sijtsma van LTO Noord Harlingen-Franekeradeel vindt het spijtig dat het project niet volledig kan worden uitgevoerd, maar noemt het een verstandige stap van de initiatiefnemers, die het plan al in 2008 lanceerden om duizenden banen te creëren.
‘Ik betreur het dat de glastuinbouw op dit moment zo vastzit door de economische crisis, maar dat is de realiteit. De claim van het beoogde akkerbouwland is er nu af. Het is nu duidelijk voor de betrokken akkerbouwers die gebruikmaken van de grond. In een gebied met jonge akkerbouwers en zo veel gronddruk is dat een goede bijkomstigheid’, zegt Sijtsma.
De glastuinbouwsector is in Noordwest-Friesland voornamelijk gericht op glasgroenten en uitgerekend daarmee gaat de prijsontwikkeling slecht. Verschillende bedrijven op de kassenlocaties Berltsum en Sexbierum hebben het zwaar.

Aardwarmte

Gemeente Franekeradeel en provincie Fryslân probeerden in 2013 het plan nog vlot te trekken door in te zetten op aardwarmte. Ook daar bleek de tijd niet rijp voor. De bedoeling was om daarmee meer glastuinders naar het gebied te trekken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer