Extra GD-onderzoek naar prostaglandine

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gaat extra onderzoek uitvoeren om vast te stellen of het opeten van verworpen nageboortes door zeugen in het begin van de dracht kan leiden tot verwerpen.

Extra+GD%2Donderzoek+naar+prostaglandine
© Twan Wiermans

De GD wil ook weten of dit verband houdt met het groepsgewijs opbreken van stabiele weekgroepen.

Sinds groepshuisvesting in 2013 verplicht is gesteld voor zeugen vanaf vier dagen na inseminatie, komen vanuit de praktijk signalen dat het aantal vroege verwerpers fors is toegenomen.

Groepsgewijs verwerpen

Op bedrijven met stabiele weekgroepen lijkt daarbij soms sprake te zijn van groepsgewijs verwerpen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat in verworpen nageboortes prostaglandine voorkomt, dat na opeten verwerpen veroorzaakt bij gevoelige groepsgenoten.

Uit onderzoek van de GD, uitgevoerd in opdracht van NVV en LTO, blijkt dat in nageboortes van verworpen biggen inderdaad prostaglandine is aan te tonen met een ELISA-test. De variatie in de metingen is echter zeer groot, afhankelijk van hoe het weefselmateriaal is voorbewerkt.

De (voorlopig) gevonden concentraties komen wel in de buurt van de hoeveelheid waarmee (ver)werpen kan worden opgewekt.

Opeten nageboorte

Uit literatuuronderzoek blijkt bovendien dat opname van prostaglandine via de mond kan leiden tot biologisch actieve concentraties in het lichaam. Het is dus niet uit te sluiten dat het opeten van verworpen nageboortes kan leiden tot verwerpen. Het extra GD onderzoek moet hier meer duidelijkheid over geven.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer