Boer kan kiezen bij vergroenen
Boeren krijgen verschillende mogelijkheden om invulling te geven aan de vergroeningseisen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2015 tot en met 2019.
Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in een brief over de nationale invulling van het GLB. Boeren met meer dan 15 hectare bouwland moeten 5 procent van hun bouwland inrichten als ecologisch aandachtsgebied (EFA).
Bedrijven die meer dan 75 procent grasland en stikstofbindende gewassen hebben maar minder dan 30 hectare bouwland zijn vrijgesteld van de EFA's.
Voor die invulling zijn verschillende mogelijkheden. Boeren kunnen kiezen voor een pakket waarin akkerranden worden beheerd. De akkerranden moeten wel voor minimaal 30 procent van de oppervlakte van het pakket uitmaken. Het overige mag worden aangevuld met aangrenzende sloten, vanggewas, eiwithoudende gewas en bepaalde landschapselementen ook meegeteld worden. Zo'n pakket moet wel voor vijf tot zeven jaar worden aangegaan.
Eiwitgewas
En zijn ook ander mogelijkheden. Zo mogen boeren hun EFA ook invullen met onbeheerde akkerranden waarvoor geen beheereisen gelden of door bepaalde stikstofgewassen te telen.
De boer kan hierbij kiezen uit de volgende eiwitgewassen: luzerne, rode klaver, esparcette, rolklaver, lupine en veldbonen. Uit de brief blijkt dat het gebruik van mest en gewasbescherming op deze eiwitgewassen mogelijk is.
Weegfactor
De teelt van eiwitgewassen als vergroening krijgt wel een lichtere weegfactor van 0,7. Dat houdt in dat als een boer volgens de 5 procent vereiste 10 hectare moet vergroenen, hij daadwerkelijk 14 hectare met eiwitgewas moet inzaaien.
Vanggewassen mogen alleen worden geteeld als vergroeninggewas als deze worden voorafgegaan door een teelt van vezelgewassen (vlas of hennep).
Collectief
Volgens Dijksma moeten boeren ook gezamenlijk invulling kunnen geven aan de vergroening. Dat kan in een collectief van maximaal tien boeren met bij elkaar gelegen bedrijven. De EFA-gebieden moeten aaneengesloten liggen en elk bedrijf moet minimaal 2,5 procent van zijn eigen bouwland als EFA inrichten.
Dijksma wil nog bekijken of ook de regionale collectieve invulling wenselijk is. Daaraan kunnen meer dan tien boeren deelnemen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga TORNADO 398
2023, P.O.A.
-
Grasshopper 526V52 Zeroturn
Gebruikt, P.O.A.
-
Evers Dales JD-38
2018, P.O.A.
-
John Deere - 6155M CQeco FH
2019, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %