Voordeel uit BEP blijft lastig

Het blijft lastig om als melkveehouder voordeel te halen uit de Bedrijfsspecifieke fosfaatgebruiksnormen (BEP). Het lukte 30 procent van de Koeien & Kansen-bedrijven niet om hiermee onder de generieke norm van 2015 te komen.

Dat komt door een hogere onttrekking van fosfaat aan de bodem dan de generieke gebruiksnorm aanhoudt. Van de bedrijven had 70 procent een lagere bedrijfsspecifieke gebruiksnorm dan de generieke gebruiksnorm van 2015.

Daarvan ging 40 procent daadwerkelijk met deze lagere bedrijfsspecifieke gebruiksnorm werken. Hierdoor is minder mestafzet nodig en is de bodemvruchtbaarheid beter op peil te houden.

Generieke fosfaatnorm

De andere 60 procent werkt met de generieke fosfaatnorm. De belangrijkste redenen om niet mee te doen, waren de hogere mestafzetkosten en angst voor een teruglopende bodemvruchtbaarheid als gevolg van een tekort aan organische stof, kalium en fosfaat.

Op de bedrijven waar de bedrijfsspecifieke fosfaatgebruiksnorm lager is dan de generieke norm, viel op dat die vaak een hogere fosfaatonttrekking hadden op maïsland dan de generieke gewasnorm.

Graslandpercelen

Op de graslandpercelen was de onttrekking op deze bedrijven zodanig lager waardoor ze voor het gehele bedrijf onder de totale norm uitkwamen.

In totaal hebben 8 van de 14 bedrijven zich geconformeerd in het jaar 2013 aan de bedrijfsspecifieke fosfaatgebruiksnorm. Vier van hen ‘mochten’ minder fosfaat gebruiken dan met de generieke fosfaatgebruiksnorm.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 5°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / 3°
    10 %
  • Zondag
    8° / 3°
    10 %
Meer weer