Kleislurry van bouwput naar akker

Loon- en landbouwbedrijf Van Calcar in Kolham gebruikt klei uit een bouwput in het centrum van Groningen om de kwaliteit van zijn Veenkoloniale grond te verbeteren. Het mengsel van 60 procent water en 40 procent klei laat zich makkelijk verwerken.

Kleislurry+van+bouwput+naar+akker
© nieuwe oogst

Het Forum is een nieuw gebouw in het centrum van de stad Groningen met een geplande oplevering in 2016. Het grootste deel van de parkeerkelder is inmiddels uitgegraven.

Om technische redenen is uitgraven van alle klei niet mogelijk. Van der Wiel in Drachten heeft er daarom voor gekozen de klei weg te spoelen met water. Dat levert zo’n 3.500 kuub slurry op met 60 procent water en 40 procent klei.

Grond verbeteren

Gert Jan van Calcar: ‘Wij zitten in de wereld van grondverzet en hoorden dat Van der Wiel ermee omhoog zat. Opslaan van de slurry in een depot kan niet. Wij kunnen het wel gebruiken'.

Naast loonwerk heeft Van Calcar een akkerbouwbedrijf van 230 hectare. In het verleden is klei-slurry gebruikt om de grond te verbeteren en dat beviel goed.

Met de aanvoer van klei uit de bouwput wil Van Calcar het vochtvasthoudend vermogen van de Veenkoloniale grond vergroten en de stuifgevoeligheid verminderen.

Drijfmesttank

Voordeel van de slurry is dat het met bestaande apparatuur egaal over het land is te verdelen. ‘Belangrijk is dat er een schone grondverklaring is’, zegt Van Calcar.

Met een 13 kuubs drijfmesttank en een snelheid van ongeveer 1,7 kilometer per uur rijdt Harmen de Wit van loonbedrijf Van Calcar zo’n 60 à 80 kuub slurry per hectare uit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer