CDA wil andere aanpak voedselfraude

Europa moet harder en slimmer optreden tegen gesjoemel met voedsel, zoals recent met paardenvlees dat werd verkocht als rundvlees. Dat vindt CDA-Europarlementariër Esther de Lange.

Die conclusie trekt De Lange in een rapport dat ze vandaag presenteert in het Europarlement. 'Het is nu van groot belang de pakkans bij voedselfraude te vergroten om fraudeurs te ontmoedigen.'

Dat kan bijvoorbeeld door minder voorspelbare controles, hogere sancties van ten minste het dubbele van de illegale winsten en het intrekken van vergunningen als bedrijven herhaaldelijk in de fout gaan.

Ontmoedigen

'De Europese Commissie en de Europese Unie-lidstaten moeten hun focus, beleid en controles uitbreiden van uitsluitend gezondheidsaspecten naar alle gevallen van voedselfraude', verklaart De Lange.

Gezondheid gaat volgens haar voor alles, maar door de eenzijdige focus daarop blijven andere gevallen van voedselfraude nu grotendeels onder de radar. 'Die oogkleppen moeten zo snel mogelijk af.'

Andere manier van werken

Dat vraagt om een andere manier van werken, in Europa en de lidstaten. 'Het feit dat Europa nog niet eens de definitie van voedselfraude heeft vastgelegd, laat zien dat die omslag in het denken nog in de kinderschoenen staat', geeft De Lange aan.

Producten met een hoog risico op fraude zijn onder meer olijfolie, vis en biologische producten. 'Fraudeurs slaan vooral toe waar de pakkans klein is en de winst groot.'

Georganiseerde misdaad

De Lange geeft aan dat ze zelfs signalen ontvangt dat de georganiseerde misdaad zich steeds vaker met voedselfraude inlaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 5°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / 3°
    10 %
  • Zondag
    8° / 3°
    10 %
Meer weer