Ondernemer maakt het verschil bij staartbijten

Hokverrijking is enorm belangrijk om problemen met bijterij op te lossen. Maar één ding is nog belangrijker, zegt onderzoeker Marc Bracke van Wageningen UR: de ondernemer.

Ondernemer+maakt+het+verschil+bij+staartbijten
© Krulstaart

‘Die maakt uiteindelijk het verschil. Hij draait aan de knoppen en neemt de beslissingen.’ Geschikt afleidingsmateriaal is noodzakelijk om de staarten lang(er) te laten en vaak cruciaal om problemen met bijterij op te lossen, is Brackes overtuiging. Maar een varkenshouder moet het wel willen toepassen.

Hokverrijking is belangrijk als verklikker en als ‘natuurlijk geneesmiddel’. Met hokverrijking bouw je een buffer in, koop je tijd en kun je ontsporend gedrag weer op de rails zetten. Het dempt namelijk het onbehagen, het gefrustreerde gedrag.

Wurggreep

Staarten couperen is volgens Bracke meer dan economie gedreven symptoombestrijding. In Duitsland wordt het wel een ‘technopathie’ genoemd, een systeeemgebonden ziekte. ‘Het is eigenlijk een soort wurggreep waarin de sector en de maatschappij zitten.’

Stoppen met couperen is controversieel omdat het van de ondernemer een andere houding vraagt. In plaats van zich af te zetten tegen de dierenlobby kun je er ook je voordeel mee doen, schetst Bracke.

Meer informatie uit de derde bijeenkomst van werkgroep Krulstaart staat op VarkensNet. Daar kunt u ook reageren of uw ervaringen met bijtgedrag en stoppen met couperen kwijt.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer