Vragen en antwoorden groepshuisvesting
Er is nog veel onduidelijkheid bij varkenshouders over Besluit Huisvesting, inclusief de verplichte groepshuisvesting voor zeugen. Nieuwe Oogst zet alle belangrijke vragen en antwoorden nog een keer op een rij:
Wanneer treedt het besluit in werking?
Op 1 januari 2013.
Wat zijn de regels betreffende het dichte vloeroppervlak?
Sommige varkenshouders denken dat delen van het gangpad of ongebruikte hoekjes van de dichte vloer hiervoor ook meetellen. Dat is niet juist. Iedere zeug moet de beschikking hebben over 2,25 vierkante meter vloeroppervlak, waarbij minimaal 1,3 vierkante meter aaneengesloten dicht vloeroppervlak per zeug aanwezig moet zijn.
Hoe kan ik dat nog snel herstellen?
Het dichtmaken van de roosters met afdekplaten of kunststof strips kan soms een goede manier zijn om meer dicht vloeroppervlak voor de zeugen te realiseren.
Is mijn Groen Labelstal gevrijwaard van de nieuwe regels?
In Besluit Huisvesting staat dat deze stallen voor onbeperkte tijd gevrijwaard zijn van strengere regelgeving met betrekking tot het beperken van ammoniakemissie. Deze vrijwaring geldt nadrukkelijk alléén voor de regels omtrent ammoniakuitstoot. Ondernemers met Groen Labelstallen moeten dus ook gewoon voldoen aan de regels voor groepshuisvesting zeugen.
Wat gebeurt er als mijn drachtige zeugen nog niet na vier dagen in groepshuisvesting zitten?
Als blijkt dat een zeugenhouder zich nog niet aan deze vierdagentermijn houdt, spreekt de inspecteur de varkenshouder hier op aan. De NVWA gaat echter pas vanaf 2014 sancties opleggen aan zeugenhouders die zich niet aan deze regel houden.
Wanneer kan ik een inspectie krijgen van de NVWA?
De NVWA is in oktober begonnen met het bezoeken van alle bedrijven die hebben aangegeven niet voor 1 januari 2013 klaar te zijn met de aanpassing van hun stallen. Ook alle varkenshouders die geen verklaring hebben ingestuurd worden bezocht. Bedrijven die aangegeven hebben dat zij op tijd klaar zijn worden steekproefsgewijs gecontroleerd.
Als mijn stal niet in orde is, krijg ik dan meteen een boete?
De regelgeving voor groepshuisvesting zeugen gaat pas op 1 januari in. Inspecteurs van de NVWA kunnen daarom bij deze zogenoemde pre-inspecties nog niet handhavend optreden.
Wat gebeurt er dan tijdens zo'n inspectie?
Zeugenhouders die hun zeugenverblijf tijdens een pre-inspectie niet in orde hebben, krijgen een brief waarin de NVWA aankondigt dat de varkenshouder een dwangsom krijgt opgelegd als bij inspectie na 1 januari blijkt dat hij niet aan de regels voldoet.
Hoe lang heb ik dan nog de tijd om de boel wél in orde te krijgen?
De toegestane hersteltermijn is in 2013 één maand vanaf het moment van inspectie, tenzij bij hoge uitzondering aangetoond kan worden dat herstel gaat plaats vinden binnen maximaal drie maanden.
Als de stallen dan nog niet in orde zijn, wat gebeurt er dan?
Als bij her-inspectie blijkt dat de varkenshouder nog steeds niet voldoet, dan wordt de dwangsom verbeur. Daarnaast krijgt de varkenshouder weer een nieuwe -hogere - dwangsom opgelegd.
Hoe lang heb ik daarna om de stallen in orde te maken?
De toegestane hersteltermijn zal dan maximaal één maand zijn en niet opnieuw drie maanden. Ook deze dwangsom wordt verbeurd als de varkenshouder niet gaat voldoen.
Wanneer wordt bestuursdwang toegepast?
Bij de volgende inspectie krijgt de varkenshouder te maken met bestuursdwang. Dit betekent dat de zeugenhouder de huisvesting alsnog moet aanpassen, of zijn zeugen moet afvoeren.
Kan ik uitstel krijgen als ik nog in een vergunningentraject zit?
Er is geen uitstel mogelijk voor zeugenhouders die problemen hebben met het aanvragen van vergunningen. Het ministerie van Economische Zaken heeft echter wel toegezegd al het mogelijke toen om lopende vergunningsprocedures te bespoedigen. Provincies hebben toegezegd vergunningaanvragen van zeugenhouders zo snel mogelijk af te ronden en gemeenten is gevraagd hetzelfde te doen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere 328A achtermaaier met kneuzer
2012, P.O.A.
-
Dennis - Premier Petrol kooimaaier
Gebruikt, € 3.600
-
Iseki TG 6370
2017, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %