Helft groente en fruit niet opgegeten

Bijna de helft van het groente en fruit dat in Europa wordt geproduceerd, gaat verloren in de voedselketen. Van productie tot distributie, in de supermarkt en bij de consument is er verlies.

Helft+groente+en+fruit+niet+opgegeten
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. Het grootste verlies doet zich voor bij de productie van groente en fruit. Daar gaat al 20% van de totale hoeveelheid verloren door bijvoorbeeld insecten, beschadiging en uitsorteren.

Bij de naoogst en verwerking van de producten gaat ongeveer 5,5% verloren, bijvoorbeeld door slechte bewaaromstandigheden of transport.

Supermarkt

In de distributieketen en in de supermarkt gaat nog eens 7,5% verloren door bederf of doordat de producten niet lang genoeg meer houdbaar zijn om nog te worden verkocht.

Consumenten zijn verantwoordelijk voor 13% verlies door voedsel te verspillen of weg te gooien.

Voorkomen

De onderzoekers proberen deze verliezen te verminderen. Ze maken modellen om de planning en logistiek van de voedselverwerkers, transporteurs en supermarkten te verbeteren.

Als consumenten meer seizoensgebonden zouden eten, hoeven groente en fruit geen lange weg meer af te leggen tot bij de consument.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer