Minder bodemoverschotten op klei

In de Nederlandse kleiregio's werden als gevolg van het mestbeleid gemiddeld genomen van 1996 tot en met 2008 minder meststoffen op landbouwbedrijven gebruikt. De bodem werd daardoor minder belast met meststoffen en bodemoverschotten namen af.

Een bodemoverschot is het deel van mest dat gewassen niet gebruiken om te groeien en naar het grondwater en oppervlaktewater kan uitspoelen. Ook de kwaliteit van dit uitspoelingswater verbeterde.

Dat blijkt uit het overzicht 'Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM). Het programma in de kleiregio 1996-2008' dat het RIVM en het LEI maakten op basis van LMM-gegevens in de kleiregio's.

Uitspoelingswater

De waterkwaliteit is getoetst door de nitraatconcentratie in het uitspoelingswater op de bemonsterde landbouwbedrijven te meten. Deze concentraties daalden, maar de jaargemiddelden vertonen in de onderzochte periode een grillig patroon.

Dat heeft onder meer te maken met weersinvloeden, zoals de hoeveelheid regen. Bij de bedrijfsvoering valt onder meer op dat op melkveebedrijven het maaipercentage, de melkproductie per koe en de melkproductie per hectare sinds 1996 steeg.

Weide-uren en suikerbieten

Het percentage weide-uren nam af. Op akkerbouwbedrijven nam het aandeel granen toe ten koste van vooral het aandeel suikerbieten.

Met behulp van deze resultaten wordt het kleiprogramma, dat sinds 1996 bestaat, de komende maanden geëvalueerd. Dat gebeurt om na te gaan of de LMM-strategie voor de kleiregio nog voldoet om alle beleidsvragen te beantwoorden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer