Mechanisch dunnen kansrijk

Mechanisch snoeien en mechanisch dunnen in appelteelt zijn kansrijk. Desondanks is voorzichtigheid geboden, want bij mechanisch dunnen worden soms te veel knoppen verwijderd.

Dat bleek donderdag tijdens de open dag van het Fruitkenniscentrum in Randwijk waar de mogelijkheden van mechanische snoei werden gedemonstreerd.

Op het proefstation in Randwijk, onderdeel van Wageningen UR, is een rij Elstar en een rij Junami geplant waarop mechanisch is gesnoeid en gedund op twee verschillende momenten.

Tijdwinst

Mechanisch snoeien levert tijdwinst op, al moet ook met de hand worden nagesnoeid, zegt teeltadviseur Erik Buitenhuis van EB Fruit Projects.

Er zitten risico’s aan mechanisch snoeien en dunnen, zo stellen de teeltspecialisten vast. Het blad wordt rafelig en dat vergroot de kans op bloedluis. Herstel duurt zo’n twee maanden en daarbij bestaat kans op ongewenste hergroei. Dat gaat ten koste van de vruchtmaat, al kan dat later herstellen.

Chemisch

Proeven op bomen bij andere telers toonden aan dat mechanische dunning ook te ver kan gaan, waardoor er te weinig vruchten tot ontwikkeling komen. Chemische dunning gaf daar betere resultaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    4° / -1°
    50 %
  • Zaterdag
    3° / -1°
    25 %
  • Zondag
    10° / 0°
    100 %
Meer weer