Tien procent zwemwater kampt met blauwalg

Zo'n 10% van het open zwemwater in Nederland heeft op dit moment last van blauwalg. Op plekken waar blauwalg is waargenomen, geldt een zwemverbod.

Vooral in Groningen en Zuid-Holland zijn veel plassen en meren geïnfecteerd door de alg, maakte het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd, opvolger van het Kenniscentrum Recreatie, vandaag bekend. In Groningen en Zuid-Holland is 1 op de 5 zwemlocaties op dit moment gesloten wegens blauwalg. In Zeeland, Drenthe en Flevoland zijn weinig problemen, aldus de onderzoekers.

Blauwalg is een cyanobacterie die altijd in zoet water leeft. Als het water opwarmt door hoge temperaturen in combinatie met een lage waterstand, komt de blauwgroene algenlaag aan de oppervlakte. Contact met blauwalg kan huidproblemen, oor- en oogonstekingen en maag- en darmklachten veroorzaken.

Botulisme

Behalve blauwalg is er in plassen en meren ook botulisme waargenomen. Dat leidt eveneens tot een zwemverbod. Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die toeslaat als de watertemperatuur boven de 20 graden Celsius komt. Een vergiftiging met botulisme zorgt voor spierzwakte, wazig zien, duizelingen en overgeven. Wie botulisme denkt te hebben opgelopen, moet naar de huisarts gaan.

Zwemmersjeuk

Ook is op sommige plekken, zoals in de Randmeren langs de Veluwe, sprake van zwemmersjeuk na het baden. Het wordt veroorzaakt door larven van platwormen die in watervogels leven. Een infectie zorgt voor jeukende rode bulten en blaasjes op de huid, die weken kunnen blijven zitten. Goed douchen na het zwemmen is volgens waterbeheerders aan te raden.

De actuele kwaliteit van open zwemwater is http://www.zwemwater.nl/hier te vinden en op de sites van waterschappen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    4° / -1°
    50 %
  • Zaterdag
    3° / -1°
    25 %
  • Zondag
    10° / 0°
    100 %
Meer weer