Sluis Enkhuizen dicht voor hoogwater

Het hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier heeft de Sassluis in Enkhuizen uit voorzorg gesloten. Rijkswaterstaat voorspelt voor vandaag hoogwater op het IJsselmeer.

Dat meldt het Noord-Hollandse waterschap. De voorspelde wind is te krachtig om een telekraan te gebruiken voor het plaatsen van schotbalken. Bij een verhoging van 20 centimeter gaat de 8 meter brede sluis dicht, bij 40 centimeter gaan de schotbalken erop voor nog meer stevigheid.

Het IJsselmeerpeil staat hoog, omdat Rijkswaterstaat niet op de Waddenzee kan lozen. Hierdoor kan Noord-Holland geen water kwijt in het Markermeer. Door de combinatie van wind en hoogwater zouden de kades in de binnenstad van Enkhuizen last van water krijgen. De keersluis is er, sinds de Afsluitdijk, alleen voor calamiteiten en gaat gemiddeld 1 keer per jaar dicht.

Aan de grond

Aangezien spuien op IJssel- en Markermeer niet tot de mogelijkheden behoort, is het waterschap aangewezen op het Zaandamse Zaangemaal (op het Noordzeekanaal) en de Helderse Helsdeur (naar de Waddenzee). De Helsdeur maalt zo veel water weg, dat woonboten in de Achterbinnenhaven van Den Helder bijna aan de grond staan.

Dit is de enige manier om grote massa's water uit het noordelijk deel van de provincie te krijgen, meldt Hollands Noorderkwartier. Gisteren is gemaal Lely bijgezet. Dit gemaal bij Medemblik doet dienst bij extreme situaties en kan via een pijpleiding rechtstreeks op het IJsselmeer lozen. Gemaal Leemans bij Den Oever maalt ook.

Buffers

Gemalen van polders en boezems kunnen het goed aan. Op de meeste plekken staat het water op de gebruikelijke hoogte voor deze tijd van het jaar. In de boezems is het wat hoger. De waterberging Braakpolder en Bassingerhorn zijn de eerste buffers van Noord-Holland die zijn volgelopen.

De automatische gemalen hebben de bergingen inmiddels weer leeggepompt. Alle buffers staan paraat. Op Texel wordt het moment van lozen zo lang mogelijk uitgesteld. Het eiland heeft zoet water nodig, omdat een natuurlijke inlaat ontbreekt. De gemalen zijn zo veel mogelijk dichtgezet om het zoute zeewater buiten te houden.

• Klik www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1595274&h=Wateroverlasthier voor het wateroverlastdossier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    11° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    5° / 2°
    70 %
  • Woensdag
    4° / 0°
    50 %
Meer weer