Grasland sterft af door snuitkeverlarven

De afgelopen maanden stierf op verschillende zandpercelen in Nederland grasland af. De oppervlakte varieerde van grote plekken tot enkele hectares.

Uit onderzoek van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving van Wageningen UR (PPO-AGV) bleek dat de schade werd veroorzaakt door larven van een snuitkever.

Soms werden meer dan 1000 larven per vierkante meter aangetroffen, aan de randen van de dode stukken grasland zaten de meeste larven. Die verspreiden zich volgens PPO-AGV vanuit de plek waar de eitjes zijn afgezet naar buiten toe.

Lastig te identificeren

De larven zijn zeer lastig te identificeren op soort, geven de onderzoekers aan. Zodra ze zijn verpopt en de snuitkever verschijnt, kan de soort worden vastgesteld. Vraatschade is zichtbaar in de stengel dichtbij de wortel waarbij de larve de stengel kapot bijt.

Larven van snuitkevers komen wel vaker in gras voor in landen zoals de Verenigde Staten. Maar het is in Nederland de eerste keer dat een dergelijk schadebeeld door snuitkeverlarven in grasland wordt veroorzaakt. De schade is zo groot dat herinzaai of doorzaaien nodig is. Omploegen voor een andere gewas als maïs vermindert mogelijk het probleem, geeft PPO-AGV aan.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer