Mungbonen zaaien in drie keer: welk moment is het geschiktst?
Loonbedrijf Meiland Azewijn heeft afgelopen donderdag in het Gelderse Varsseveld de eerste mungbonen van 2025 gezaaid in het kader van een langjarig project rondom dit gewas. De bedoeling is om dit jaar op drie verschillende momenten mungbonen te zaaien om te onderzoeken welk zaaitijdstip het gunstigst is voor een optimale opbrengst.

De mungboon wordt vooral verbouwd in Azië, omdat daar het klimaat voor dit gewas het geschiktst is. Dit jaar wordt voor de tweede keer op professionele wijze ervaring opgedaan met de teelt in Nederland. De mungboon komt in studies naar voren als een goed en plantaardig eiwitalternatief.
Vanuit adviesbureau Trustgreen is teler Erik Schieven betrokken bij het project 'Mungboon'. Dit project is begonnen op 1 maart 2023 en eindigt op 1 maart 2027. Schieven ziet perspectief voor het gewas in Nederland, ondanks dat de oogst vorig jaar behoorlijk is mislukt door de natte omstandigheden. Het groeiseizoen begon toen al nat. Pas in juni gingen de bonen de grond in, terwijl het de bedoeling was om begin mei te zaaien.

'Later moesten we de bonen ook nog een keer overzaaien, omdat duiven alles opvraten', zegt de Achterhoekse teler. Uiteindelijk lukte het na een moeilijk en kort groeiseizoen ook niet om de mungbonen met een combine te dorsen. Eén Chinees mungbonenras dat er ondanks een lichte schimmelaantasting nog het best bij stond, heeft Schieven in oktober met de hand geoogst.
Het is nu relatief vroeg om te zaaien, maar als we hiermee het groeiseizoen kunnen oprekken, dan kan dat positief uitpakken
Volgens de teler hield de kwaliteit niet over, maar was het voldoende om de bonen te gebruiken voor onderzoek. Dit jaar kiest Schieven ervoor alleen nog maar Chinese mungbonenrassen te zaaien. 'Deze rassen blijven beter rechtovereind staan. Daardoor kan het gewas bij vochtige omstandigheden beter opdrogen en is het beter oogstbaar met een combine', licht hij toe.

Net als vorig jaar komen de mungbonen op zandgrond in Varsseveld en op kleigrond in Vethuizen te staan, waar collega-teler Rik Leijzer van Meiland Azewijn een perceel voor het eiwitgewas beschikbaar stelt.
Schieven: 'Het doel is dit jaar om te kijken welk zaaitijdstip het gunstigst is voor een optimale opbrengst. Begin april is relatief vroeg om bonen te zaaien. Maar als we hiermee het groeiseizoen kunnen oprekken, dan kan dat positief uitpakken in de opbrengst.' Over twee weken wordt het tweede deel gezaaid. Half mei gaat het laatste deel van de mungbonen de grond in, mits de zaaiomstandigheden goed blijven.

Op het betreffende perceel in Varsseveld waren vorige week donderdag de omstandigheden nog mooi. Begin vorige week is rundveedrijfmest in de maisstoppel geïnjecteerd. Donderdagochtend is het perceel gespit. Vanwege de drogende omstandigheden was het van belang om op dezelfde dag zo snel mogelijk de mungbonen te zaaien, voordat de grond bovenin weer te snel uitdroogt.
Tijdens het zaaien zat het vocht in ieder geval nog mooi bovenin. Voor mungbonen is een zaaidiepte van 2 centimeter een mooie diepte, weet Schieven. Per hectare gaan ongeveer 300.000 mungbonenzaden de grond in. Het perceel in Varsseveld is ongeveer 1 hectare groot. Dat betekent dat Meiland Azewijn ongeveer 30 are per keer zaait, omdat het dus de bedoeling is om drie verschillende zaaimomenten met elkaar te vergelijken.
Schieven gaat komende week een bodemherbicide spuiten om onkruid de baas te proberen te blijven. Daarnaast houdt hij net na opkomst in de gaten of duiven en hazen van de mungbonen afblijven, omdat de ondernemer dit jaar schade van deze dieren wil voorkomen.

Efro-Oost draagt bij aan het project 'Mungboon'
Het project 'Mungboon' wordt gesubsidieerd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro)-Oost. De projectpartners Het Foodatelier (penvoerder), Trustgreen, Meiland Azewijn, Cono Kaasmakers en Huuskes zorgen voor het overige deel van de financiering. Zij onderzoeken hoe in Oost-Nederland geteelde mungbonen kunnen worden verwerkt tot hoogwaardig basismateriaal voor vlees- en zuivelvervangers. De huidige plantaardige eiwitalternatieven zijn vooral op basis van soja of erwten en hebben nog een te grote ecologische voetafdruk of zijn als gezonde voeding niet optimaal. De Aziatische mungboon komt in een haalbaarheidsstudie als een goed alternatief naar voren. De partners willen de keten bewust lokaal opzetten om kwaliteitsissues te beheersen, maar ook om een extra duurzaamheidsslag te slaan en Nederlandse boeren een volwaardig teeltalternatief te bieden.Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350 (ZOB) #692933
Gebruikt, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 901 SM (HG) #26853
Gebruikt, € 6.670
-
John Deere Tractor, compact 4066R (RL) #689781
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 1050 KG BOX ECO
Gebruikt, P.O.A.
Weer
-
Woensdag14° / 9°10 %
-
Donderdag13° / 8°25 %
-
Vrijdag13° / 7°35 %