WUR leidt wereldwijd onderzoek naar minder methaanuitstoot
Wageningen University & Research (WUR) leidt een 27,4 miljoen dollar kostend wereldwijd initiatief om de methaanuitstoot van vee te verminderen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar fokprogramma's, met aandacht voor de natuurlijke variatie in de manier waarop dieren voedsel verteren. De resultaten moeten op grote schaal worden ingezet, onder verschillende diersoorten.

Het Global Methane Genetics-initiatief bestaat uit verschillende programma's die gaan over verschillende diersoorten, zoals melkvee, vleesvee en schapen. Ook zijn er regionale programma's, bijvoorbeeld in Latijns-Amerika en Afrika. Verder wordt gekeken naar het microbioom.
Met steun van het Universiteitsfonds Wageningen wordt het Dairy Cattle Breeding Program, gefocust op melkvee, uitgevoerd als een internationaal consortium dat wordt gecoördineerd door Roel Veerkamp en Birgit Gredler-Grandl van WUR.
Internationaal samenwerkingsverband
Het gaat hierbij om een internationaal samenwerkingsverband dat de methaanefficiëntie tot een standaardonderdeel van de veeteelt wil maken. In het kader van dit initiatief zullen wereldwijd meer dan honderdduizend dieren worden gescreend, gegevens over methaanemissies worden verzameld en de bevindingen worden geïntegreerd in publieke en private fokprogramma's om op lange termijn en tegen lage kosten klimaatvoordelen te behalen.
Ook worden samen met andere partners de methaanemissies en DNA-profielen van nog eens ruim tienduizend koeien geregistreerd, waarvan van duizend koeien ook het pensmicrobioom wordt bemonsterd om de wereldwijde referentiepopulatie uit te breiden. Deze gegevens worden gebruikt om de nauwkeurigheid van de fokwaardeschattingen te verbeteren. Hierdoor kunnen boeren dieren kiezen die gezond, vruchtbaar en efficiënt zijn en bovendien een lagere emissie hebben.
Elk jaar 1 tot 2 procent minder
Na verloop van tijd zou deze aanpak de methaanuitstoot van vee elk jaar met 1 tot 2 procent kunnen verminderen. Dat zou kunnen oplopen tot een vermindering van 30 procent in de komende twee decennia zonder het rantsoen, de infrastructuur of de productiviteit te veranderen.
Onlangs presenteerde CRV, in samenwerking met WUR en FrieslandCampina, een fokwaarde voor methaan, waarmee eveneens een dergelijke reductie bij Holsteiners haalbaar is. Een soortgelijk onderzoek komt er nu op grote schaal met verschillende rassen en diersoorten.?
Verder ontwikkelt Wageningen University & Research standard operating procedures voor grootschalige methaanregistratie van melkvee met sniffers. Hiervoor gaan projectleider Yvette de Haas en het projectteam enkele commercieel verkrijgbare sniffers gedurende één jaar in de praktijk testen op de proefboerderijen Dairy Campus in Leeuwarden en De Marke in het Gelderse Hengelo.
'Dit initiatief is een hoeksteen van een brede wereldwijde campagne om het onderzoek naar enterisch methaan te versnellen. Samen met het Bezos Earth Fund, als onderdeel van de Enteric Fermentation R&D Accelerator, bouwen we aan een open, gecoördineerde stichting die landen, rassen en diersoorten overspant en praktische oplossingen levert die de uitstoot verminderen en boeren wereldwijd ondersteunen,' zegt Hayden Montgomery, programmadirecteur landbouw bij mede-initiatiefnemer Global Methane Hub.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gebruikt, P.O.A.
-
International 1486
Gebruikt, P.O.A.
-
GA7301
Gebruikt, € 5.500
-
Holaras Jumbo HK-HUS kuilverdeler
2024, € 22.680
Weer
-
Donderdag13° / 8°25 %
-
Vrijdag13° / 6°30 %
-
Zaterdag15° / 6°20 %