Akkerbouwer keert pootgoedkistjes voor optimaal voorkiemproces

Akkerbouwer Bram Gunter in het Zeeuwse Sint-Annaland is deze periode van het jaar druk in de weer met het overstorten van pootgoed om te zorgen voor een gelijkmatig voorkiemproces. Afgelopen zaterdag waren de poters van het vroege ras Frieslander aan de beurt.

Akkerbouwer+keert+pootgoedkistjes+voor+optimaal+voorkiemproces
© Anton Dingemanse

Om gelijkmatige, stevige en donkere kiemen te krijgen op het pootgoed voor met name de primeurteelt onder plastic, storten vader en zoon Gunter de poters over in andere kistjes. Zo komen de onderste pootaardappelen in de bovenste kistjes op de pallet, terwijl de knollen die daar eerst in zaten nu onderin de stapel komen.

In de kistjes gaat 15 kilo pootgoed. Doel van de houten kistjes met daarin een staalgaasbodem is om van alle kanten voldoende licht en lucht toe te laten. Het akkerbouwbedrijf op Tholen kiest bewust voor houten kistjes. Voorkiemen in plastic kistjes werkt minder goed omdat plastic niet ademt en het zelfs rot kan veroorzaken, bijvoorbeeld bij poters die te lang tegen de kant liggen.


Naar buiten om groei te remmen

Gunter draaide de pootaardappelen afgelopen najaar en winter vanuit een vulband achter de kipper in de kistjes. Dan komen ze eerst op pallets in de schuur met glazen wanden en luiken aan de bovenkant. Als het weer in het vroege voorjaar begint op te knappen – als het niet te veel regent en vorst uitblijft – rijdt de akkerbouwer de pallets naar buiten.

'De vroege aardappelen gaan deze week naar buiten om de groei te remmen', licht Bram Gunter toe. 'Een kiem van 1 centimeter is al genoeg. Buiten blijven de kiemen kort en hard, waardoor de kans op beschadiging bij het poten minder groot is.' De bedoeling is dat de 350 pallets voorgekiemd pootgoed gefaseerd buiten worden gezet, afhankelijk van de vroegheid van het ras en de behoefte van de klant.


200 ton voorkiemen

De Zeeuwse akkerbouwer laat dit jaar ongeveer 200 ton pootaardappelen voorkiemen. Dat is goed voor zo'n 80 hectare. 'Zelf telen we 25 hectare aardappelen, de andere 55 hectare is voor andere akkerbouwers voor wie wij het voorkiemwerk verzorgen', meldt Gunter.

Zijn bedoeling was aanvankelijk om eind deze week al de eerste eigen Frieslanders voor de teelt onder plastic te poten. Maar gezien de regen en weersvoorspellingen stelt Gunter dit toch nog maar even uit. 'Het is ook nog wel extreem vroeg, dus het is prima om nog even te wachten.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer