Forse toename van bladrolvirus in pootgoed

Keuringsdienst NAK heeft afgelopen seizoen bij 8,5 procent van de gekeurde pootgoedpartijen het bladrolvirus gevonden. Dat is een forse toename ten opzichte van 2023, toen het bij 2,5 procent van de partijen werd aangetroffen. Daarnaast blijkt uit de nacontrole dat het aantal aantastingen door het Y-virus is gedaald van 51,1 procent in 2023 naar 36,1 procent in 2024.

Forse+toename+van+bladrolvirus+in+pootgoed
© Job Hiddink

De nacontrolecijfers geven een verrassend resultaat, want tijdens het seizoen was de bladluissituatie nog relatief rustig. Maar volgens beleidsmedewerker Laura van Bezouwen van NAK zijn er afgelopen seizoen heel laat nog behoorlijk wat bladluizen gevangen. 'Vandaar dat er toen waarschijnlijk nog virus is overgebracht op de pootaardappelen', zei ze maandag 13 januari tijdens de online telersvergadering van NAK.

Verder constateert Van Bezouwen dat er lokaal grote verschillen waren in de vectorendruk. 'Kijkend naar vijf specifieke vangbakken in vijf pootgoedgebieden is te zien dat vooral in Termunten (GR) en Steenbergen (NB) laat in het seizoen nog veel bladluizen zijn gevangen. De vangbakken in Dirkshorn (NH), Marknesse (FL) en Oude Bildtzijl (FR) laten een duidelijk lagere vectorendruk zien.'


Echt bacteriejaar

Ondanks een (lokaal) laat opkomende virusdruk heeft NAK dit jaar vooral pootgoedpercelen in klasse verlaagd vanwege aantastingen door bacterieziek. Van Bezouwen: '2024 was een echt bacteriejaar. Dat wil overigens niet zeggen dat de in klasse verlaagde percelen geen virus bevatten, maar bacterieziek is dan meestal de belangrijkste reden geweest voor klasseverlaging.'


De beleidsmedewerker van NAK tekent daarbij aan dat Nederland een striktere bacterienorm kent dan andere landen in de Europese Unie. Hetzelfde geldt voor de virusnorm. Het landelijke verlagingspercentage noteert voor vorig jaar 20,9.

Dat is een flinke daling ten opzichte van 2023, toen dit percentage uitkwam op 30,4. Vooral in regio Zuid heeft NAK in 2024 relatief weinig pootgoed in klasse verlaagd (12 procent). Regio Noord I trekt met een verlagingspercentage van 25 het gemiddelde het hardst omhoog.


Areaal pootgoed licht gedaald

Uit de cijfers van NAK blijkt ook dat het areaal pootgoed in 2024 licht is gedaald naar 38.574 hectare. Volgens Van Bezouwen is deze daling vooral toe te schrijven aan de pootgoedklassen PB en S. Het areaal pootgoed dat valt onder klasse A en ATR is iets gestegen.

De belangrijkste reden voor de areaaldaling zijn volgens de NAK-beleidsmedewerker de vele klasseverlagingen in 2023 door de hoge bladluizendruk. 'Toen waren er veel pootgoedpartijen met virussen. Als die verlaagd zijn in de nacontrole, zie je dat terug in het seizoen erop', legt ze uit.


Voorspoedig verloop nacontrole

Over de nacontrole van 2024 meldt teamleider laboratorium Kim Visser van NAK dat deze voorspoedig is verlopen. 'We hebben het nacontroleseizoen van 2023 goed geëvalueerd. Daarin zijn een aantal punten voor verbetering naar voren gekomen. Zo zijn we nu sneller opgeschaald met de nacontrole om alle monsters te kunnen verwerken.'

Toen de 'monsterstroom' op gang kwam, was het laboratorium op volle sterkte om alles te kunnen verwerken. Visser: 'We waren beter voorbereid op het aantal monsters dat zou komen. Daarnaast was de kwaliteit van de monsters dit jaar goed, waardoor de verwerking vlot verliep. In 2023 ging de snelheid eruit omdat we destijds te maken hadden met misvormde knollen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    2° / -2°
    5 %
  • Maandag
    2° / 0°
    5 %
  • Dinsdag
    5° / 2°
    5 %
Meer weer