Mosa Meat dient aanvraag in voor Europese marktgoedkeuring
Mosa Meat, het Nederlandse voedseltechnologiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van kweekvlees, heeft een eerste aanvraag ingediend voor marktgoedkeuring van een hun producten. Deze aanvraag richt zich op gecultiveerd rundervet, dat samen met plantaardige ingrediënten kan worden gebruikt om gerechten als hamburgers, gehaktballen, empanada's en bolognese te maken.
Mosa Meat spreekt van een belangrijke stap richting de Europese markt. De Europese Commissie en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) zullen het gecultiveerde vet nu evalueren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Singapore, waar complete producten worden beoordeeld, vraagt de Europese Unie om afzonderlijke goedkeuring van gecultiveerde ingrediënten.
De marktgoedkeuring vindt plaats onder de Novel Foods-regelgeving van de Europese Unie. Het is de tweede keer dat een gecultiveerd product voor het Novel Foods-proces wordt ingediend. Dit proces wordt algemeen beschouwd als de standaard voor voedselveiligheid en duurt naar verwachting achttien maanden.
Naast aanvragen voor toelating in de Europese Unie en Singapore heeft Mosa Meat ook ambities om in Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk de markt op te gaan.
Vet als smaakmaker
Het Nederlandse voedseltechnologiebedrijf heeft ervoor gekozen om met gecultiveerd vet te beginnen, omdat dit een essentiële bijdrage levert aan de vertrouwde smaak, geur en textuur van rundvlees, zegt CEO Maarten Bosch van Mosa Meat.
'Vet is een geweldige smaakmaker en we hebben een ingrediënt ontwikkeld dat de rijke culinaire ervaring biedt die consumenten verwachten van conventioneel rundvlees. Deze innovatie kan ook plantaardige producten verrijken, die nog tekortschieten in het evenaren van de volledige smaakervaring van vlees', aldus Bosch.
'Met gecultiveerd vet kunnen we onze eerste burgers sneller aan consumenten introduceren, terwijl we verder werken aan onze langetermijnambities', vervolgt Bosch. 'Onze eerste producten combineren gecultiveerde en plantaardige ingrediënten, waarbij we optimaal gebruikmaken van onze expertise op beide gebieden. Zo blijven we bouwen aan een diverser en veerkrachtiger voedselsysteem dat wereldwijd aan de vraag naar vlees voldoet en tegelijkertijd vriendelijker is voor de planeet.'
Mosa Meat is een crowdfundingsactie gestart om meer geld op te halen. Deelnemers kunnen zich met een bijdrage bij filmster Leonardo DiCaprio scharen. Hij investeerde al eerder het Limburgse bedrijf. Het geld is nodig om het onderzoek te versnellen en toelatingsaanvragen in te dienen. Daarnaast is geld nodig voor marketing en de productie van burgers.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stihl RT 5097.1
Nieuw, P.O.A.
-
Fendt Lotus 1250T schudder
2024, P.O.A.
-
AS Motor Professionele zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HG) #28781
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland Tractor, compact Boomer 35 (LH) #276259
Gebruikt, € 18.500
Vacatures
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Vrijdag7° / 0°10 %
-
Zaterdag6° / -2°10 %
-
Zondag4° / -4°10 %