Europese melkprijs gemiddeld met 2,3 procent omhoog

De gemiddelde melkprijs in Europa ging in november met gemiddeld 2,3 procent omhoog ten opzichte van oktober. Dat blijkt uit de nieuwste internationale melkprijsvergelijking van ZuivelNL en European Dairy Farmers (EDF). De prijs lag in deze maand 21 procent hoger dan in november 2023.

Europese+melkprijs+gemiddeld+met+2%2C3+procent+omhoog
© Twan Wiermans

De voorschotmelkprijzen lagen in november 2024 gemiddeld in Europa op 50,04 euro per 100 kilo. Dat is 1,10 euro hoger dan een maand eerder. De stijging werd veroorzaakt door een hogere vet- en eiwitwaardering. De prijzen buiten Europa lieten een daling zien. In Nieuw-Zeeland kwam dat vooral door de koersontwikkeling van de Nieuw-Zeelandse dollar. In de Verenigde Staten ging de eiwitprijs onderuit.

Bij vrijwel alle zuivelondernemingen ging de melkprijs in november omhoog. Binnen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hielden alleen het Spaanse Capsa Food en het Finse Valio de melkprijs op hetzelfde niveau als in oktober. De melkprijs van het Zweeds-Deense Arla steeg met 2,94 euro het sterkst, gevolgd door FrieslandCampina (+1,89 euro) en het Franse Lactalis (+1,68 euro). Het minst hard stegen de prijzen van Franse Danone (+0,44 euro), het Franse Sodiaal (+0,49 euro) en het eveneens Franse Savencia (+0,52).


Daling voor Emmi

Buiten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk valt de daling van de melkprijs van het Zwitserse Emmi (-3,98 euro) op. De daling in november bij Emmi komt volledig door het wegvallen van de seizoensbonus. De vet- en eiwitwaarde bleven bijna constant. Overigens ligt de melkprijs van Emmi van 73,06 euro per 100 kilo, zoals gebruikelijk, ver boven het Europees gemiddelde van 50,04 euro.

Binnen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk betaalde FrieslandCampina in november met 53,81 per 100 kilo het meeste uit aan melkveehouders. Gemiddeld over het afgelopen jaar was het Spaanse Capsa Food met 48,01 euro het best betalend. FrieslandCampina volgt op de tweede plek met 47,14 euro. In het afgelopen jaar betaalde het Britse Saputo Dairy UK met 43,43 euro per 100 kilo het minst voor boerderijmelk. De gemiddelde melkprijs lag in Europa in de afgelopen twaalf maanden op 45,45 euro.


Fonterra in Nieuw-Zeeland

De gemiddelde melkprijs van het Nieuw-Zeelandse Fonterra lag in de afgelopen twaalf maanden op 37,82 euro. Voor klasse III-melk in de Verenigde Staten werd in het afgelopen jaar gemiddeld 43,63 euro betaald. In november betaalde Fonterra 42,30 euro voor 100 kilo melk. In de Verenigde Staten werd in deze maand 47,17 euro betaald voor klasse III-melk.



ZuivelNL en EDF gaan in de internationale melkprijsvergelijking ook altijd in op de melkproductie. De Nederlandse melkaanvoer bleef in november 2024 nog maar met 0,4 procent achter ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat is een stuk minder dan in de zomer. Maar eind 2023 was er al sprake van een afname van de melkproductie, dus de productie ligt nog altijd op een lager niveau.


Blauwtongvirus

Sinds september is de negatieve impact van het blauwtongvirus op de ontwikkeling van de melkaanvoer volgens de zuivelanalisten sterk afgezwakt en lijken andere factoren, zoals de afbouw van de derogatie, van meer invloed te zijn. Bij elkaar opgeteld lag het volume van de melkaanvoer in de eerste elf maanden van 2024 1,8 procent onder dat van dezelfde periode in 2023.

De melkaanvoer in de Europese Unie steeg in oktober 2024 met 0,8 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Vooral in Ierland nam het volume aanzienlijk toe (+15 procent), dat zich daarmee sterk herstelde na een langdurige periode van forse krimp. Ook in Frankrijk en Polen zette de groei door. In West-Europa – België, Duitsland en Nederland – was in oktober nog steeds een daling te zien. Per saldo nam de EU-melkaanvoer in de eerste tien maanden van 2024 toe met 0,7 procent.

Wereldwijd veranderde er in oktober niet zoveel in de melkproductie van de grote zuivelexporterende landen. De groei in Nieuw-Zeeland hield aan (+2,1 procent). Dit was ook het geval in Australië (+1,3 procent). De Verenigde Staten noteerden voor de derde maand op rij eenzelfde toename (+0,4 procent). De Argentijnse melkproductie daalde nog nauwelijks (-0,4 procent). Uruguay liet, net als september, een krimp zien van 1 procent. Het totale volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de Europese Unie) lag in de eerste tien maanden van 2024 0,2 procent hoger dan in dezelfde periode van 2023.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer