Geen Europees geld voor aanpak blauwtong en EHD
Er komt de komende jaren geen geld vanuit Brussel voor de aanpak van blauwtong, virusziekte EHD of rundertuberculose. De Europese Commissie zet een stop op nieuwe fondsen voor diergezondheidsaanpak, meldt Politicopro. De focus van de fondsen ligt op de belangrijkste grootschalig optredende dierziekten als Afrikaanse varkenspest.
Dat er geen nieuwe fondsen beschikbaar komen, blijkt uit antwoorden van de Eurocommissaris voor volksgezondheid en dierenwelzijn Olivér Várhelyi op vragen van leden van het Europees Parlement. Hij gaf daarbij aan dat er van 2025 tot 2027 geen nieuwe fondsen beschikbaar komen voor de aanpak van blauwtong, rundertuberculose of epizoötische hemorragische ziekte (EHD), die net als blauwtong door knutten wordt overgebracht.
Voor de aanpak van Afrikaanse varkenspest blijven wel Europese fondsen beschikbaar. Sinds 2014 heeft Europa 230 miljoen euro in de aanpak van deze besmettelijke ziekte gestoken. Ook voor de aanpak van vogelgriep zijn vanuit Europa fondsen beschikbaar. Om welke bedragen dit gaat, wordt niet vermeld.
Nationale steunprogramma's
Daarnaast kondigt Várhelyi aan dat er geen Europees brede steun komt voor aanpassing van de biosecurity op de veehouderijen. Veehouders moeten in plaats daarvan hun heil zoeken bij de nationale steunprogramma's, als die er zijn.
Politicopro meldt dat het ontbreken van steun niet strookt met de huidige toenemende diergezondheidsrisico's in Europa. Niet alleen in Nederland en België, maar ook in Duitsland heerst blauwtong al op grote schaal. Daarnaast melden Frankrijk en Spanje veel uitbraken van EHD.
Blauwtong heeft forse gevolgen voor schapen, maar ook runderen lijden eronder. De effecten zijn te zien in de landelijke melkproducties. Duitsland, Europa's grootste melkproducent, meldt een daling van de productie met 1 procent. Ook in Nederland en België staat de melkproductie onder druk door blauwtong. Samen met de nadelige effecten van EHD leidt dit tot een daling van de Europese melkproductieketen met lokale tekorten. Mede hierdoor waren er dit jaar recordprijzen voor boter die opliepen tot 790 euro per 100 kilo en waarmee het record van 740 euro per 100 kilo van 2022 ruim werd overtroffen.
Aanpassing diergezondheidswetgeving
Directeur Clare Carlisle van AnimalhealthEurope roept daarom op tot aanpassing van de Europese diergezondheidswetgeving en tot heroverweging van de dierziekten die Europese controle en eradicatieprogramma's verdienen. Ze benadrukt daarbij het belang van de aanpak van blauwtong en EHD waarvoor al vaccins beschikbaar zijn. 'Deze investering in de diergezondheid is van belang voor het dierenwelzijn en de One Health-aanpak van Europa.'
De aanpak van de diergezondheidswetgeving laat nog even op zich wachten. Een evaluatie van de huidige aanpak staat pas in april 2026 op de kalender van de Europese Commissie. Dan moet blijken of de huidige aanpak goed werkt. Ook komen er dan naar verwachting suggesties om de wetgeving eenvoudig en praktischer te maken.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
VALMET 502-2
Gebruikt, € 4.500
-
Pottinger schudder HIT 10.11T
2013, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #27440
Gebruikt, € 3.289
-
John Deere Tractor, compact 4066R (WD) #30892
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag6° / 0°40 %
-
Vrijdag5° / 0°40 %
-
Zaterdag4° / -2°10 %