Verplichte keuring ter preventie van stalbranden vertraagd

De invoering van verplichte elektra- en brandveiligheidskeuringen om stalbranden te voorkomen loopt vertraging op. Dat heeft landbouwminister Femke Wiersma gemeld aan de Tweede Kamer. De vertraging komt onder meer omdat nog onduidelijk is wat de kosten van de keuringen voor de veehouder worden.

Verplichte+keuring+ter+preventie+van+stalbranden+vertraagd
© Nieuwe Oogst

Het gaat om een elektrakeuring gericht op de brandveiligheid van technische installaties op het erf, en om een brandveiligheidskeuring gericht op het brandveiligheidsmanagement en bewustwording van brandrisico's. De voorbereidingen voor de invoering van deze keuringen zijn al in gang gezet.

Wiersma kan de ontwerpbesluiten voor advisering al aan de Raad van State voorleggen, maar geeft twee redenen om dat nog niet te doen. Een daarvan is dat de Autoriteit Toetsing Regeldruk (ATR) kritiek heeft op het voorstel. De ATR vindt het op dit moment onvoldoende duidelijk wat de kosten voor veehouders zullen zijn ten aanzien van herstelreparaties die voortkomen uit de keuringen.

Voor de brandveiligheidskeuring heeft dit te maken met het feit dat deze nog in ontwikkeling is. Bij de elektrakeuring zijn de herstelkosten lastig in te schatten, omdat onbekend is wat de constateringen op een veehouderij zullen zijn en hoe vaak deze worden gedaan. De verwachting is dat de herstelkosten in de meeste gevallen een paar honderd tot een paar duizend euro bedragen. Bij ernstige gebreken kunnen de kosten oplopen tot in de honderdduizenden euro's.


Praktische uitvoerbaarheid

Een ander punt is dat Stichting Milieukeur (SMK), dat het keuringsschema ontwikkelt, recent zorgen heeft geuit over de praktische uitvoerbaarheid en effectiviteit van een jaarlijkse brandveiligheidskeuring. De organisatie adviseert om een alternatieve keuringsfrequentie uit te werken.


Beide aspecten vormen een risico voor de uitvoerbaarheid, effectiviteit en proportionaliteit van de keuringen, schrijft Wiersma aan de Kamer. Zij wil daarom de ontwerpregelgeving op deze punten verbeteren. Zo laat ze op kosten van het ministerie proefkeuringen uitvoeren bij veehouders in verschillende sectoren. Hiermee kan in kaart worden gebracht wat de huidige staat is van installaties op veehouderijen.

SMK gaat intussen door met het ontwikkelen van het keuringsschema voor de brandveiligheidskeuring. Daarbij worden proefkeuringen gedaan waarbij ook de financiële gevolgen voor veehouders in kaart worden gebracht. Wiersma verwacht dat het keuringsschema in juli 2025 klaar is. Een tijdspad voor invoeren van de verplichte keuring is er nog niet.

Aan de hand van de uitkomsten bekijkt de landbouwminister welke aanpassingen in het ontwerpbesluit nodig zijn. Een aanpassing heeft ze al aangekondigd; ze is van plan om een ondergrens vast te stellen voor de keuringsplicht, gekoppeld aan het aantal gehouden dieren.


Brandveiligheidscampagne

De minister heeft ook een brandveiligheidscampagne aangekondigd om veehouders op korte termijn te helpen bij het verbeteren van de brandveiligheid op hun bedrijf. Uit een gedragsonderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat veehouders het risico op brand erg laag inschatten en er daarom niet altijd bewust naar handelen in de dagelijkse praktijk op het erf.


De campagne moet bijdragen aan een vergrote bewustwording en veehouders inzicht bieden in laagdrempelige brandveiligheidsmaatregelen die ze kunnen treffen. Wiersma meldt verder dat de pilot met de Stable Safe-systemen en valwanden begin 2025 wordt afgerond. Ze zal de uitkomsten dan ook bekend maken. Deze pilot wordt gedaan op verzoek van de Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    8° / 5°
    15 %
  • Zaterdag
    9° / 5°
    85 %
  • Zondag
    6° / 5°
    90 %
Meer weer