Geen Europees geld voor schade door blauwtong

Veehouders die financiële schade lijden als gevolg van de blauwtonguitbraak, kunnen vooralsnog niet rekenen op financiële steun vanuit Europa. Dat blijkt uit een reactie van Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski aan de Belgische regering, waar het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt) over bericht.

Geen+Europees+geld+voor+schade+door+blauwtong
© William Hoogteyling

David Clarinval, de federale minister van Landbouw van België, had hier samen met de Vlaamse minister van Landbouw Jo Brouns en de Waalse landbouwminister Anne-Catherine Dalcq op aangedrongen bij de Europese Commissie. Deze ministers hadden voor Belgische veehouders hun hoop gevestigd op de Europese landbouwcrisisreserve. Maar de Europese Commissie wil hieruit geen geld vrijmaken om veehouders te compenseren. België zou niet aan de voorwaarden hiervoor voldoen.

Vooral in Nederland, België en Duitsland, maar ook in andere Europese landen, zijn veel schapen en runderen getroffen door het blauwtongvirus. Bij schapen is er veel sterfte en bij melkvee daalt ook de melkproductie. Nederland heeft geen aanvraag gedaan bij de Europese Commissie voor een bijdrage uit het landbouwcrisisfonds.


Meer landen

LTO Nederland betreurt dit. 'Een aanvraag is wel het minste wat je kunt doen', vindt sectorspecialist Kostijn van Ginkel van LTO Nederland. 'Hoe meer landen het aanvragen, hoe beter beeld de Europese Commissie krijgt dat het niet alleen in België of Nederland speelt, maar in nog veel meer landen. Dan zal de commissie eerder geneigd zijn om met een regeling te komen.'

Landbouwminister Femke Wiersema onderzoekt of er vanuit Nederland zelf een compensatie kan komen. Volgens LTO Nederland zou dit bijvoorbeeld om de kosten voor vaccinatie kunnen gaan of van destructiebedrijf Rendac.


Vaccinatiekosten

Van Ginkel: 'Wij hebben als LTO Nederland verschillende opties aangedragen. Vaccinatiekosten worden bijvoorbeeld in Frankrijk en Luxemburg vergoed. Daar is geen extra toets voor nodig voor de Europese staatssteunregels.' In Wallonië is wel een eigen regeling in het leven geroepen om de schade van veehouders te compenseren. Vorige maand kondigde Dalcq aan hiervoor 15 tot 17 miljoen euro uit te trekken.

Clarinval probeert nog wel budget in eigen land vrij te spelen voor de verplichte vaccinatie die vanaf 2025 geldt in België. Belgische landbouworganisaties zijn er niet over te spreken dat boeren volgend jaar zelf de verplichte vaccinatie moeten betalen.

Eerder dit jaar kreeg Italië nog wel 46,7 miljoen euro uit de landbouwreserve om boeren te steunen die waren getroffen door uitbraken van vogelgriep. Ook worden met enige regelmaat boeren uit dit fonds gecompenseerd bij schade door extreme weersomstandigheden. Brouns geeft aan niet op te geven. Hij hoopt meer gehoor te krijgen bij de aanstaande nieuwe landbouwcommissaris Christophe Hansen, die Wojciechowski zal opvolgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    9° / 8°
    50 %
  • Zondag
    8° / 7°
    95 %
  • Maandag
    9° / 4°
    90 %
Meer weer