Beperkte nagroei bieten drukt opbrengst: 10 procent minder

Akkerbouwers moesten begin deze week nog 42.000 hectare bieten rooien. Het suikergehalte is in achtste week van de bietencampagne gestegen naar 16,7 procent. Door een beperkte nagroei van het gewas is de opbrengst dit jaar 10 procent minder dan het meerjarig gemiddelde. Daarnaast neemt de druk van cercospora in de nog te rooien bieten toe.

Beperkte+nagroei+bieten+drukt+opbrengst%3A+10+procent+minder
© Job Hiddink

Wie met de auto door Nederland rijdt en goed om zich heen kijkt, ziet steeds meer suikerbieten waar vlekjes op zitten of waar bladeren in zijn geheel zijn aangetast door bladschimmels. 'De druk van cercospora is dit jaar inderdaad duidelijk hoger dan de afgelopen twee jaar', bevestigt Arno Huijsmans, directeur agrarische zaken bij Cosun Beet Company.

Volgens Huijsmans zit er nog ongeveer 42.000 hectare bieten in de grond en zijn door het hele land wel aantastingen te vinden van cercospora. 'Het is gunstig weer geweest voor de ontwikkeling van deze bladschimmel, maar doordat de planten dit jaar aan de basis ook al minder vitaal waren, zijn ze sneller vatbaar voor ziekten.'

Het suikergehalte zit in de laatste campagneweken in de lift, maar als er door de aantasting van cercospora minder bladgroen is, stijgt het suikergehalte een stuk minder hard. De verwachting is dat dit de komende weken is terug te zien in de campagnecijfers. De directeur agrarische zaken meldt dat door de beperkte nagroei van het gewas de bietenopbrengst zo'n 10 procent lager zal uitkomen dan het meerjarig gemiddelde.


Suikergehalte 16,7 procent

In de nieuwste campagne-update is te zien dat het landelijke suikergehalte licht is gestegen naar 16,7 procent. Het seizoensgemiddelde staat nu op 16,2 procent. Het hoogste suikergehalte zit in de bieten afkomstig uit Noord-Nederland: Groningen veen (17,5 procent), Groningen en Friesland klei (17,3 procent) en Groningen zand, Drenthe veen en zand en Noord-Overijssel (allen 17,2 procent) scoren het beste.

In de teeltregio's Eiland van Dordrecht (15,8 procent), Bommelerwaard/Betuwe (15,9 procent), Limburg-Midden/De Peel en De Kempen (beiden 16 procent) blijven de suikergehaltes flink achter op het landelijk gemiddelde.

Het tarragehalte is in de laatste campagneweek gedaald van 11,1 naar 10,9 procent. Huijsmans: 'De rooiomstandigheden zijn nu mooi. Dat is dus ook terug te zien in het tarragehalte. Ons advies is dan ook om nu zoveel mogelijk gebruik te maken van de goede omstandigheden. Als je bijvoorbeeld in december moet leveren, kun je nu al prima bieten rooien.' Het lijkt erop dat het weer volgende week omslaat en het gaat regenen. Daarnaast is er kans op nachtvorst.


Risico's mijden

Kennis- en onderzoeksinstituut IRS riep begin deze week al op om risico's bij te bietenoogst zoveel mogelijk te mijden. 'Hoe korter de dagen worden, hoe minder suiker de bieten produceren. De suikeropbrengst bereikt begin december het optimum. Om regen en vorst voor te zijn, is het verstandig nu al te rooien voor levering in december en januari. Want rooien zonder schade aan bieten en grond wordt lastiger als de grond te nat is', schrijft IRS.

Huijsmans voegt toe: 'Als je de bieten onder goede omstandigheden rooit, zijn de bewaarverliezen beperkt. Zeker als eventuele wondjes die zijn ontstaan bij de bietenoogst weer zijn geheeld.'



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    9° / 8°
    50 %
  • Zondag
    8° / 7°
    95 %
  • Maandag
    9° / 4°
    90 %
Meer weer