Glastuinbouw Nederland staat niet achter nieuwe SDE-regeling

Glastuinders kunnen volgens Glastuinbouw Nederland onvoldoende profiteren van de SDE++-regeling zoals die voor komend jaar is opengesteld. De bezwaren hebben vooral betrekking op de indeling van de warmtepompcategorieën.

Glastuinbouw+Nederland+staat+niet+achter+nieuwe+SDE%2Dregeling
© West Country Media

De SDE++ 2023 is van 5 september tot en met 5 oktober open voor subsidieaanvragen. De regeling is bedoeld om de uitstoot van CO2 te verminderen en de productie van hernieuwbare energie te stimuleren. Hiermee wil de overheid vooral de energietransitie in Nederland stimuleren en betaalbaar houden.

Beleidsspecialist Klimaat en Energie Alexander Formsma van Glastuinbouw Nederland vertelt dat er in de SDE++ geen categorie voor warmtepompen met warmtekrachtkoppeling (WKK)-referentie is opengesteld. Daarmee zijn veel tuinbouwbedrijven uitgesloten van de regeling.

Verder is de categorie lucht-water-warmtepomp minder toegankelijk voor glastuinders omdat daarin de 70 gradengrens als criterium is gesteld. Formsma: 'Dit gaat dan vooral om systemen die nodig zijn voor het opwekken van industriële warmte. Een temperatuur van 70 graden Celsius is onnodig hoog voor glastuinbouwbedrijven. In veel gevallen is 50 graden ruim voldoende. Met de hogere grens word je dus verplicht om een duurdere en minder efficiënte installatie aan te schaffen.'


Aparte budgetten

Wel positief aan de nieuwe SDE++ is volgens Formsma dat de overheid in de regeling nu gaat werken met budgetten per hoofdcategorie waarop de subsidie van toepassing is. Het betekent dat er aparte budgetten zijn voor het opwekken van bijvoorbeeld elektriciteit, gas of warmte, of voor de opslag van CO2.

'Eerder werden vooral de meest efficiënte energiesystemen ondersteund met een SDE++-subsidie. Efficiënt gaat dan over de vermeden CO2-emissie per besteedde euro. Nu is er meer mogelijk met energiebronnen die wellicht duurder zijn, maar wel essentieel voor bepaalde sectoren. Voor de glastuinbouw geldt dat vooral voor aardwarmte. Nu is er meer kans voor geothermieprojecten om subsidie te krijgen', verklaart Formsma.

De kans dat de bezwaren van Glastuinbouw Nederland nog invloed gaan hebben op de uitvoering van de subsidieregeling in 2023 acht Formsma klein. 'Als een regeling eenmaal is gepubliceerd, gaat de overheid dat meestal niet meer aanpassen. Voor volgend jaar zijn we via onze contacten met de beleidsmakers wel druk bezig om in elk geval de indeling van de warmtepompcategorieën in het belang van de energietransitie voor de glastuinbouw aan te passen.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer