Onderzoekscentrum Proof is kraamkamer voor teeltoplossingen
Veredelaar Harmoniz, technisch bedrijf HortiTech en automatiseerder Metazet hebben onlangs hun onderzoekscentrum Proof geopend. Zij gebruiken de faciliteit voor eigen onderzoek en maken gebruik van elkaars diensten waar mogelijk.
Waar anders dan in het Westland zou een buitenlandse veredelaar van glasgroente zijn showroom situeren? Het enige nadeel van dit glastuinbouwgebied in Zuid-Holland is het gebrek aan ruimte. 'Daarmee was het beschikbaar komen van deze locatie in Honselersdijk een unieke kans', concludeert Paul van Dijck van Harmoniz, een veredelingsbedrijf voor glasgroenten uit Israël.
Harmoniz is doorgegroeid van de veredeling van seizoensgroente en rassen voor foliekassen naar de veredeling voor jaarrond teelten van gewassen met belichting. Daarvoor had het bedrijf moderne veredelingskassen nodig. Voor goede faciliteiten op een gewenste locatie was het zoeken naar een speld in de hooiberg. Totdat een tuinbouwbedrijf in Honselersdijk te koop kwam.
Voormalige lisianthuskwekerij
De kassen van de voormalige lisianthuskweker zijn niet groot, 1,6 hectare, maar hoog en licht. De locatie voor de onderzoeksinstelling is voorzien van een warmtekrachtkoppeling, belichting, vierhonderd zonnepanelen en een aansluiting op het CO2-net van Ocap.
Het voordeel van meten is dat in de uitkomsten geen waardeoordeel zit
Harmoniz was niet het enige bedrijf in de glastuinbouwsector dat op zoek was naar een showroom in bij voorkeur het westen van Nederland en een plek om moderne technieken toe te passen en uit te testen.
HortiTech, een bedrijf dat zich richt op technische innovaties testen en uitrollen, was op dat moment nog gevestigd bij Vertify in Naaldwijk. Maar naarmate de automatisering en robotisering in omvang toenamen, werden de mogelijkheden op die onderzoekslocatie te beperkt.
Het derde bedrijf dat op zoek was naar een klein, maar modern glastuinbouwbedrijf, was Metazet. Dit bedrijf richt zich op de ontwikkeling van automatisering en robotisering.
Robots
Algemeen directeur Luke van Adrichem: 'Deze nieuwe locatie biedt ons de mogelijkheid om de interactie van onze systemen en robots met een echte teelt te bekijken. Denk daarbij aan teeltsystemen voor in de kas, maar ook oogstrobots en logistieke oplossingen voor intern transport. We bekijken bijvoorbeeld of de robots de planten niet te veel beschadigen bij het rijden.'
Samen zijn de drie bedrijven eigenaar van de onderzoekslocatie die als naam Proof heeft meegekregen.
Het deel van HortiTech – 8.000 vierkante meter – heeft 21 afdelingen van 200 tot 1.200 vierkante meter. Het veredelingsbedrijf Harmoniz gebruikt zes afdelingen van in totaal 7.500 vierkante meter. De demokas van 600 vierkante meter is het enige deel van onderzoekscentrum Proof dat toegankelijk is voor bezoekers.
AI-systeem ontwikkelen
In de praktijk werken de bedrijven samen, maar ook veel afzonderlijk. HortiTech verzorgt de teeltomstandigheden. Dat is geen eenvoudige klus, omdat het bedrijf is opgedeeld in veel afdelingen. Priva, nu al klant bij HortiTech, heeft zich bij het initiatief aangesloten. Gezamenlijk zijn zij het AI (kunstmatige intelligentie)-systeem Plantonomy aan het doorontwikkelen.
Deze intelligente klimaatcomputer past de klimaatinstellingen aan op basis van metingen uit de kas. Een veelvoud van sensoren, vaste en bewegende, meten waardes die een tuinder anders zelf met zijn ogen en gevoel zou moeten vaststellen.
Een voorbeeld van het toepassen van AI is een sapstroommeter op de stengel die meet wanneer de sapstroom afneemt met als gevolg dat de plant slap gaat hangen. Dat laatste ziet de tuinder pas als het daadwerkelijk gebeurt. Als de Plantonomy dit gegeven eerder doorkrijgt, kan hij bijsturen met extra water, minder luchten of een andere actie.
'Het voordeel is dat systemen geen waardeoordeel hebben over wat ze meten. Bovendien hebben ze een feitelijk geheugen. Wij kunnen een camera iedere week langs dezelfde rij planten laten rijden. De verschillen met de vorige metingen zijn de uitkomsten waar je als tuinder je plannen op kunt maken', zegt mede-eigenaar Pim van Adrichem van HortiTech.
'In deze kassen kunnen we in een moderne praktijksituatie testen zonder dat fouten geld kosten. Daardoor kunnen wij ook telers opleiden in een veilige omgeving. Wij doen onderzoek naar dergelijke technische innovaties, maar bijvoorbeeld nu ook veelbelovend onderzoek naar een nieuwe techniek van zaadbehandeling. Hiermee zou paprika kouder geteeld kunnen worden en toch productief en weerbaar blijven', vervolgt Van Adrichem.
Tomaten op water
Op aanvraag kunnen de resultaten worden gedeeld. Andere, niet openbare onderzoeken, richten zich op een meeldauwonderzoek bij komkommer. Ook wordt bij Proof onderzoek uitgevoerd naar waterteelt voor tomaat. Dit gebeurt in de meest innovatieve vorm door substraatloos te telen met alternatieve minerale meststoffen.
HortiTech is nog in gesprek met een grote partij, die ruimte wil gebruiken voor eigen innovatie op het gebied van teelttechniek, plantmodellen, chemievrije teelt en nog meer aspecten om teelt in de glastuinbouw verder te ontwikkelen.
Na de toelichting op de onderzoeksactiviteiten wil Van Dijck, als general manager van Harmoniz Nederland nog wel even dieper ingaan op het geografische belang van Proof voor het bedrijf uit Israël.
'Wij hebben veel internationale klanten, uit wel twintig landen. Deze locatie in het Westland is goed bereikbaar en de moderne kas biedt de kans om te veredelen onder glastuinbouwomstandigheden. Bovendien kunnen wij onze open dagen voor onze buitenlandse gasten combineren met bijvoorbeeld de GreenTech', zegt Van Dijck.
Privaat onderzoek versus publiek onderzoek
Veel onderzoeksinstituten krijgen een deel van hun onderzoekskosten vergoed door de overheid. In ruil daarvoor moeten ze resultaten openbaar maken. Hiermee ontstaat voor belanghebbenden een dilemma. Deel ik mijn eventuele uitslagen met concurrenten of betaal ik alle onderzoekskosten zelf? Pim van Adrichem van HortiTech: 'Wij doen nu alleen nog privaat onderzoek. De uitkomsten zijn dus niet openbaar. In de praktijk is die tegenstrijdigheid beperkt. Door onderzoek komen er betere rassen en technieken. Door meer kennis blijft de tuinbouw zich innoveren en verbeteren. Privaat onderzoek is vaak toegepast, heel specifiek per techniek of per teelt. Fundamenteel onderzoek levert meestal resultaten op waar iedereen mee vooruit kan. Bijvoorbeeld naar klimaat of plantenfysiologie. Zulke gewasoverstijgende onderzoeken hebben wij nog niet, maar we staan zeker open voor samenwerking met Wageningen University & Research.'Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF8501 schudder
2006, P.O.A.
-
Pottinger Europrofi I
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7716 Dyna-6
2017, € 72.500
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %