Bloemisten zetten zich in voor kleinere voetafdruk

In de sierteelt is steeds meer aandacht voor duurzaamheid en CO2-reductie, onder meer door de discussies over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en energie en de aanvoer van overzeese bloemen en planten. Hierover vond vorige week een evenement plaats in het groothandelscentrum van de veiling in het Gelderse Ede.

Bloemisten+zetten+zich+in+voor+kleinere+voetafdruk
© Twan Wiermans

Het evenement, georganiseerd door Plantion, de Koninklijke Vereniging Bloemist Winkeliers en steekschuimleverancier Smithers-Oasis, was bedoeld om bloemisten en andere groenprofessionals bij te praten over de noodzaak van verduurzamen.

Wat is het verschil in CO2-uitstoot van rozen uit Afrika en die van Nederlandse teeltbedrijven? Dit vroeg directeur Henri Potze van de organisatie Greenhouse Sustainability aan zijn toehoorders. 'Duurzaamheid beoordelen gebeurt vaak nog op basis van aannames. Zoals het idee dat voor de verpakking papier altijd duurzamer is dan folie en dat rozen uit Afrika per definitie meer milieu-impact hebben', stelt hij.

'Wij hebben nu tools beschikbaar om de duurzaamheid vast te stellen met werkelijke gegevens. Dus feiten boven aannames', aldus Potze.

We moeten beter aan de maatschappij laten zien hoe duurzaam we zijn

Lilian Janssen, bloemist in Venlo

Greenhouse Sustainability werkt met footprinttools voor alle schakels van de sierteeltsector, van veredeling tot aan de consument. Voor bloemisten heet deze tool FlorIT. Greenhouse berekent de milieu-impact op basis van 'life cycle assesments' (lca's). Hiermee kan per product, per bedrijf of voor een hele keten een footprintberekening worden gemaakt.

Voor de lca-berekeningen in de sierteeltsector gebruikt Greenhouse de Floricultural Product Environmental Footprint Category Rules (FloriPEFCR). Deze berekening van de milieu-impact van snijbloemen en potplanten is gebaseerd op zestien impactcategorieën, zoals water, toxiciteit en CO2-uitstoot, en is ontwikkeld door Wageningen University & Research samen met FloraHolland. FloriPEFCR is sinds dit jaar officieel erkend door de Europese Commissie als standaard voor de sierteeltsector.


Eigen prestaties vergelijken

Bloemisten kunnen volgens Potze hun eigen footprint berekenen. Met een ketentool krijgen zij daarnaast inzicht in de milieu-impact van hun producten. 'Als ze besluiten alleen nog boeketten te verkopen met maximaal 1 kilo CO2-emissie, dan kunnen ze de boeketten samenstellen met hulp van de footprinttool.'

Een voordeel van de tools is verder dat de ondernemers hun eigen duurzaamheidsprestaties als benchmark kunnen vergelijken met die van collega-bloemisten, geeft Potze aan. 'Bovendien is het mogelijk scenario's door te rekenen die inzichtelijk maken wat het effect is van specifieke duurzaamheidsmaatregelen op de CO2-footprint.'

Tot slot merkt Potze op dat er voor bedrijven steeds meer verplichtingen komen om de uitstoot van CO2 in hun bedrijfsprocessen te rapporteren. In de Europese regelgeving is de CSRD-richtlijn ingesteld. Daarin staat dat vanaf dit jaar grote beursgenoteerde ondernemingen verplicht verslag moeten doen van hun duurzaamheidsbeleid.


Mkb ontspringt de dans niet

'De komende jaren gaat dat gelden voor veel meer bedrijven en ook het mkb zal er op den duur aan moeten geloven', zegt Potze. 'Daarnaast vragen banken en afnemers steeds vaker om inzicht in de duurzaamheidsprestaties.'

Bloemist Lilian Janssen van Nizza Bloembinders in het Limburgse Venlo onderschrijft de noodzaak van een goede registratie van de milieu-impact van haar bedrijf en de bloemen en planten die zij verkoopt. Ze vertelt dat ze zich in 2018 voor het eerst ging oriënteren op deze voetafdruk.

Janssen heeft ook al relatief vroeg besloten mee te doen met het keurmerk 'Barometer Duurzame Bloemist'. Om aan de voorwaarden hiervoor te voldoen gelden algemene eisen en moet de ondernemer aantonen dat een deel van de verkochte artikel duurzaam zijn ingekocht.


Chemie in de teelt

'Toen wij begonnen met registreren en met dit keurmerk was er nauwelijks belangstelling voor een duurzame sierteelt. Nu is er meer aandacht voor chemie en worden we geconfronteerd met een begrip als 'bloemenschaamte'. We merken ook dat we meer handel van bijvoorbeeld gemeenten naar ons toe halen omdat we gecertificeerd zijn', vertelt de bloemist.

Het overgrote deel van het aanbod aan bloemen en planten koopt Nizza Bloembinders in bij Veiling Rhein-Maas. De veiling levert volgens Janssen op een goede manier de benodigde informatie aan voor de keurmerkregistratie.

Net als Potze wijst ook de Limburgse bloemist op de regelgeving die eraan zit te komen. 'Begin op tijd met registreren', geeft ze haar collega's mee op de bijeenkomst bij Plantion. 'Verder is het belangrijk dat we aan de maatschappij meer laten zien hoe duurzaam we willen zijn. We moeten nog beter communiceren.'


Hoogste milieu-impact bij de primaire teeltbedrijven

In de sierteeltsector hebben de teeltbedrijven de hoogste milieu-impact, blijkt uit gegevens van adviesbureau Greenhouse Sustainability. De energiebron is vaak heel bepalend, stelt directeur Henri Potze. 'Aardwarmte in plaats van aardgas levert al een enorme reductie op.' Teler Geert op 't Hof in het Gelderse Nederhemert merkt vanwege het milieuvraagstuk meer belangstelling voor biologische sierteeltproducten. Hij teelt op 15 hectare biologische snijbloemen en -heesters en pleit voor een betere afstemming van het seizoensaanbod op de vraag. 'De overheid kan de bioteelt ook stimuleren door onze Skal-certificering te compenseren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer