Rusland straft Kazachstan met boycot op export van groenten en fruit

Omdat Kazachstan weigert lid te worden van de economische alliantie BRIC's verbiedt Rusland voorlopig de invoer van tomaten, paprika's, meloenen, tarwe en linzen uit het Aziatische land.

Rusland+straft+Kazachstan+met+boycot+op+export+van+groenten+en+fruit
© Dalsem Greenhouse Projects

In een verklaring stelt de Russische autoriteit voor voedselveiligheid, Rosselkhoznadzor, dat er fytosanitaire redenen zijn voor het sluiten van de grenzen. Volgens de Russen faalt het fytosanitair beleid van Kazachstan en is er onvoldoende waarborg voor het aanbod van gezonde groenten en fruit voor de eigen bevolking.

Nieuwssite Politico suggereert echter dat de Russische beslissing vooral te maken heeft met de weigering van Kazachstan om zich aan te sluiten bij de BRIC's-landen. BRIC staat voor Brazilië, Rusland, India en China als blok van opkomende economieën waarvan ook kleinere landen lid kunnen worden. Rusland is op dit moment voorzitter van deze alliantie.


Klap voor Poetin

In een reactie verklaart een woordvoerder van de Kazachse overheid dat het niet waarschijnlijk is dat het land in de toekomst lid wordt van BRIC's. Volgens hem beschouwt de huidige regering vooral de Verenigde Naties als universele internationale organisatie. Dit standpunt is een klap voor de Russische president Poetin. Die ziet BRIC's als tegenwicht voor dominante westerse organisaties.

Ondertussen spreken de Russische autoriteiten tegen dat de weigering van Kazachstan om deel uit te maken van BRIC's de werkelijke reden is voor de boycot op groenten en fruit. De officiële verklaring is dat Kazachstan beschouwd wordt als strategische partner en bondgenoot en ook zelf beslissingen neemt over deelname aan bepaalde organisaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 13°
    30 %
  • Zondag
    17° / 11°
    5 %
  • Maandag
    15° / 11°
    90 %
Meer weer