Ontevreden Zeeuwse Statenleden vertrekken: 'BBB is BBB niet meer'

Update: De Zeelandse BBB-fractie werd woensdag 'compleet overvallen' door het vertrek van twee Statenleden die vinden dat de partij er niet meer is voor de boeren. Beide afvalligen maakten bekend dat ze verdergaan als onafhankelijke fractie. BBB-leider Caroline van der Plas reageert teleurgesteld op het nieuws.

Ontevreden+Zeeuwse+Statenleden+vertrekken%3A+%27BBB+is+BBB+niet+meer%27
© Gert van Santen

'Om 16.45 uur, vlak voor een geplande fractietraining, kregen we te horen dat Mascha Boone en Jody Vermeulen niet aanwezig zouden zijn. Ze lieten ons weten dat ze de fractie verlaten, maar wilden op dat moment geen verder gesprek aangaan', aldus BBB-fractievoorzitter in Provinciale Staten Antje Dees.

Volgens Dees gaven Boone en Vermeulen een kwartier daarna in de media een verklaring voor hun vertrek. 'Boone en Vermeulen ken ik als collega's die altijd openstonden voor dialoog, dus deze onverwachte stap roept bij ons vragen op. Waarom ze hiervoor hebben gekozen weten we niet. Dat is aan hen om uit te leggen.'


Reactie Van der Plas

BBB-fractieleider Van der Plas vindt het vertrek van de twee Zeeuwse Statenleden van haar partij jammer, zegt ze tegen het ANP. Het is al de vierde provincie waar dit jaar BBB'ers uit hun fractie stappen. 'Het is hun keuze. Ik zou zeggen: geef het de tijd en leer ook echt hoe politiek werkt.'

Het BBB-Kamerlid benadrukt dat ze zelf soms ook dingen moet doen die ze niet leuk vindt. 'Als ik bij elke nare beslissing zou zeggen: ik stap op, dan kunnen we allemaal een uittocht hebben.' Ze vindt het vervelend dat ze het vertrek van de Zeeuwse politici via de media moest horen. 'Het is wel een beetje een kwestie van fatsoen om ons even op de hoogte te stellen.' Toch hoopt ze te blijven samenwerken met de afzwaaiers.


Vliegveld Midden-Zeeland

BBB Zeeland erkent dat er de afgelopen weken pittige gesprekken binnen de fractie zijn gevoerd over een stemming eind september. Die gaat over het voorstel de start- en landingsbaan van het vliegveld Midden-Zeeland te draaien. Zes BBB-leden waren voor. Drie anderen, onder wie Boone en Vermeulen, stemden tegen.

Voor het draaien van de baan zou mogelijk kostbare landbouwgrond en zoetwater moeten worden geofferd. 'We hadden gehoopt volgende week gezamenlijk weer vooruit te kijken in een speciale fractiebijeenkomst, waarin iedereen zijn zienswijze nog een keer kon delen en we plannen zouden maken voor de toekomst', zegt Dees.

Boone verklaarde woensdag dat 'BBB de BBB niet meer is' en de partij te veel de coalitie volgt. De belangen van de boeren staan niet meer voorop, vindt zij. De politica zegt het gevoel te hebben dat ze haar stem en visie beter kan laten horen als onafhankelijk Statenlid. 'Ik wil mij vrij kunnen blijven uiten over onderwerpen waar ik mij zorgen over maak.'

Vermeulen zei het een moeilijke keuze te vinden, 'maar ik geloof dat ik als onafhankelijk Statenlid beter kan inspelen op de behoeften van onze samenleving'.


BBB blijft de grootste

Door het vertrek van Boone en Vermeulen gaat de BBB-fractie nu verder met zeven in plaats van negen zetels in de Staten van Zeeland. Daarmee blijft BBB wel de grootste fractie. Als enige partij in de coalitie met SGP, CDA en VVD levert BBB twee gedeputeerden.

In april vertrokken ook al twee Brabantse BBB-Statenleden die overstapten naar de kleine partij Lokaal Brabant. Zij klaagden over de slechte sfeer in de fractie. In juni splitsten twee Overijsselse Statenleden zich af omdat zij moeite hadden met de coalitieafspraken die de partij maakte in de Gedeputeerde Staten. Zij vormen nu de tweemansfractie Overijssel Vooruit. En in juni verliet Chrétien Wetemans de BBB-Statenfractie in Limburg wegens verschil van inzichten, vooral rondom erkenning van de Limburgse taal.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 13°
    30 %
  • Zondag
    17° / 11°
    5 %
  • Maandag
    15° / 11°
    90 %
Meer weer