Groot deel Brabant wordt Van Gogh Nationaal Park

Een groot deel van Noord-Brabant wordt Van Gogh Nationaal Park. Het park strekt zich uit van het zuidwesten van Breda tot aan Helmond in het oosten en omvat meerdere steden, dorpen en natuur- en landbouwgebieden. Staatssecretaris Jean Rummenie van LVVN heeft dit gebied gisteren officieel de status van nationaal park gegeven.

Groot+deel+Brabant+wordt+Van+Gogh+Nationaal+Park
© Dirk Hol

Het nieuwe nationaal park is een gebied van ongeveer 100.000 hectare in Noord-Brabant, met anderhalf miljoen inwoners en natuurgebieden zoals de Loonse en Drunense Duinen, de Kampina en het Ulvenhoutse Bos. Het wordt het eerste nationaal park nieuwe stijl. Dat betekent dat het niet meer alleen een natuurgebied is, maar dat er ook cultuur en versterking van de economie in zijn meegenomen. Daarom omvat het park meerdere grote steden, zoals Eindhoven en Den Bosch. In het gebied wordt ook geboerd.

De naam kan misleidend zijn, zei ZLTO-regiobestuurder Hendrik Hoeksema in 2021 al in Nieuwe Oogst. 'Het is geen nationaal park waar de natuur leidend is. Alle bewoners, recreanten en ondernemers vinden er hun plek en krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen. Boeren kunnen in het park laten zien dat ze van toegevoegde waarde zijn voor de regio.'

Provincie Noord-Brabant en de voorzitter van het nationaal park beschouwen de nieuwe status als 'een krachtige motor voor verdere gebiedsontwikkeling en een goede leefomgeving voor mens, plant en dier'. Het gebied moet een 'internationale visitekaart' voor de provincie worden.


Agrarisch cultuurlandschap

Gedeputeerde Wilma Dirken (VVD) noemt het Van Gogh Nationaal Park uniek. Dit is volgens haar te danken aan de combinatie van toonaangevende natuurgebieden in een aantrekkelijk agrarisch cultuurlandschap, een topeconomie met 1,5 miljoen mensen, slimme multifunctionele oplossingen voor de ruimte en de tastbare erfenis van Van Gogh.

Van Gogh Nationaal Park werkt aan vijf programma's die met elkaar zijn verbonden en waar ook boeren uit de omgeving een rol in hebben. Daaronder vallen recreatieve routes over boerenland en projecten die het verdienvermogen moeten verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 14°
    85 %
  • Vrijdag
    18° / 11°
    50 %
  • Zaterdag
    16° / 12°
    80 %
Meer weer