Afvalwater uit rioolzuivering bruikbaar voor glastuinbouw

De kwaliteit van gietwater geproduceerd uit effluent ofwel afvalwater uit rioolzuivering is prima te borgen voor gebruik op glastuinbouwbedrijven. Dit blijkt uit een speciaal daarvoor uitgevoerd project.

Afvalwater+uit+rioolzuivering+bruikbaar+voor+glastuinbouw
© Glastuinbouw Waterproof

Door goed te monitoren, kan de kwaliteit van het afvalwater worden gegarandeerd. Zo worden risico's voor onder andere de gewassen en volksgezondheid voorkomen. Het betreffende project 'Borging van effluent RWZI voor glastuinbouwsector', met medefinanciering vanuit het programma 'Kennis in Je Kas', is onlangs afgerond. RWZI staat voor rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Gebruik van effluentwater wordt gezien als belangrijke optie voor de gietwatervoorziening in de glastuinbouw. De beschikbaarheid van goed gietwater staat onder druk. Daarom zoekt de glastuinbouwsector binnen het innovatieprogramma 'Glastuinbouw Waterproof' naar oplossingsrichtingen om ook in de toekomst de beschikking te hebben over voldoende goed gietwater.

Eerder onderzoek door Delft Blue Water toonde aan dat effluentwater geschikt is te maken voor gebruik in de glastuinbouw. In het nu afgeronde project is onderzocht hoe de kwaliteit van het gietwater is te borgen. Dit om risico's voor gewas en volksgezondheid te voorkomen, maar ook om problemen met afnemers en verzekeraars of het risico op negatieve publiciteit uit te sluiten.


Risico's verlagen

Op basis van wetgeving en eisen die telers en afnemers stellen, is in het project vastgesteld aan welke kwaliteitsnormen gietwater geproduceerd uit effluent, moet voldoen. Daarbij is ook rekening gehouden met microverontreinigingen. Door het effluent te behandelen met omgekeerde osmose en een extra desinfectiestap toe te passen, worden de microbiële, en naar verwachting ook de chemische, risico's voor mensen verlaagd tot een acceptabel niveau.

Het is bekend dat plantpathogenen vaak resistenter zijn voor oxidatieve methodes dan humane pathogenen. De dosis zal daarom misschien hoger moeten zijn dan voor humane veiligheid. De chemische risico's zullen door de combinatie van deze technologieën ook worden geminimaliseerd. De effecten op planten van kleine ongeladen moleculen die wel in het gietwater terechtkomen, zijn in de verwachte concentraties niet significant.


Aansprakelijk voor schade

Door goed monitoren, onder andere met een sensor voor membraanintegriteit, kan de waterkwaliteit worden gegarandeerd, zo blijkt uit het project. Wanneer door incidenten het gietwater niet volgens de afgesproken voorwaarden wordt geleverd, kan een teler de leverancier aansprakelijk stellen voor directe schade. Voor indirecte schade is dat moeilijker, reden waarom een goede kwaliteitsborging bij levering cruciaal is.

De sociale acceptatie van gezuiverd effluent als gietwater voor de glastuinbouw is ook getoetst in het project. Verder zijn er strategieën ontwikkeld waarmee de stakeholders verder kunnen werken aan duurzaam watergebruik en meer circulariteit. Gezuiverd water kan dienen als oplossing voor ruimte- en watertekort.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer