Wereldwijd steeds meer vraag naar pluimveevlees

De consumptie van pluimveevlees stijgt dit jaar wereldwijd met 2,5 à 3 procent. Dat is een stuk meer dan de afgelopen jaren, meldt RaboResearch naar aanleiding van eigen marktonderzoek.

Wereldwijd+steeds+meer+vraag+naar+pluimveevlees
© Twan Wiermans

In 2023 groeide de pluimveevleesconsumptie nog met 1,1 procent en in 2022 met 0,6 procent. De consumptie groeit versneld in Europa, China, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië. Rabobank Research noemt de huidige ontwikkelingen voor de pluimveevleesmarkt dan ook optimistisch.

In Europa presteert de pluimveevleessector nu goed. Dit komt door een sterke vraag en licht dalende voerprijzen. De prijzen voor borstvlees zijn goed. Polen is de grootste producent en het grootste exporterende land in Europa van borstvlees. De prijzen waren in dit land 11 procent hoger in augustus 2024 dan dezelfde maand vorig jaar. De prijzen voor hele kippen en poten waren in Polen respectievelijk 5 en 2 procent hoger. Alleen de prijs voor kippenvleugels lag 1 procent lager.


Vaker kip op de kaart

In Europa is pluimveevlees niet alleen populair bij consumenten die de producten in de supermarkt kopen. Ook de restaurants en horeca schakelen vaker over van varkens- en rundvlees op pluimveevlees. Het heeft een prominentere plaats op de menukaarten vanwege een kleinere ecologische voetafdruk van pluimvee.

De productie van pluimveevlees steeg in de eerste helft van het jaar met 4,5 procent in Europa ten opzichte van een jaar eerder. De groei was het grootst in Hongarije (+11 procent), Frankrijk (+10 procent), Polen (+7 procent), Italië (+6 procent) en Spanje (+5 procent). In Duitsland nam de productie met 1 procent toe, terwijl de productie in Nederland met 3 procent daalde. Dit is vooral een gevolg van de overstap naar de productie voor het Beter Leven-keurmerk waarvoor minder dieren per vierkante meter een vereiste zijn.


Hogere productie

RaboResearch waarschuwt dat het belangrijk is om het evenwicht in de markten te behouden. De huidige optimistische marktomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de productie van pluimveevlees flink wordt opgevoerd, wat kan leiden tot overaanbod.

De onderzoekers zien dat lagere voerprijzen en hoge prijzen voor concurrerende eiwitten van pluimveevlees een aantrekkelijk product maken voor consumenten wereldwijd. Er is een sterke vraag in de supermarkten naar pluimveevlees en een herstellende vraag in de foodservice. Pluimveevlees wordt bovendien als duurzamer gezien dan varkensvlees en rundvlees. Dit ondersteunt ook de snel stijgende vraag naar pluimveevlees.


Goede marktomstandigheden

De goede marktomstandigheden zijn volgens RaboResearch goed voor de pluimveehouderij en pluimveeketen in de meeste regio's. Uitzondering op de regel is Noordoost-Azië, omdat er in China en Japan al langer een overaanbod is. In beide landen groeit de pluimvee-industrie bovendien bovengemiddeld op lange termijn. Dat leidt tot relatief lage prijzen voor producenten in die landen, stijgende voorraden en druk op de import.

Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor voedselveiligheid, vooral in het Midden-Oosten en Afrika. Daarnaast beïnvloeden de zwakke vraag in Noordoost-Azië en geopolitieke spanningen de wereldhandel in pluimveevlees, ziet RaboResearch. Vooral de toenemende spanning tussen China enerzijds en de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten anderzijds hebben invloed op de handel in landbouwproducten en breiden zich mogelijk uit naar de handel in kip en varkensvlees. De onrust in het Midden-Oosten beïnvloedt bovendien de pluimveevleeshandel tussen de EU en Azië.

Vogelgriep is ook nog steeds een thema binnen de pluimveehouderij. Dit jaar had de EU het laagste aantal uitbraken sinds 2019, maar in de Verenigde Staten komt de ziekte nog wijdverspreid voor.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer