NAK vangt gemiddeld aantal bladluizen in pootgoed

De bladluizendruk in pootaardappelen lag in 2024 op een gemiddeld niveau ten opzichte van voorgaande jaren. De regionale verschillen waren minimaal. Wel was er rond week 26 een opvallende piek te zien, toen een groter aantal virusoverdragende bladluizen werd waargenomen. Dat meldt keuringsdienst NAK.

NAK+vangt+gemiddeld+aantal+bladluizen+in+pootgoed
© NAK

Bladluizen brengen virussen over bij aardappelen. Om een goed beeld te krijgen van de omvang van deze overdracht monitort NAK tijdens het groeiseizoen bladluizen. Verspreid over Nederland werden dit jaar 39 vangbakken en drie zuigvallen ingezet. De aftap van de vangbakken eindigde op 15 augustus en de zuigvallen bleven tot 1 september actief.

Volgens NAK speelden de weersomstandigheden dit jaar een belangrijke rol in de bladluizenpopulatie. Na een koud en nat voorjaar steeg de temperatuur in mei, terwijl de neerslag aanhield. De maand juni verliep wisselvallig en in juli was het nat. Augustus was de vijfde warmste en zonnigste maand ooit gemeten, waarin het vooral droog bleef.


Piek in week 20

Historische data van NAK toont aan dat warme en droge perioden vaak leiden tot een toename van het aantal bladluizen. Volgens de keuringsdienst was dit dit jaar ook het geval, met een piek in vangsten rond week 20 (half mei). Deze piek vond een paar weken eerder plaats dan in voorgaande jaren.


De vectorendruk, die inzicht geeft in de potentiële virusdruk in het pootgoed, wordt berekend door het aantal gevangen bladluizen te vermenigvuldigen met hun Relatieve Efficiëntie Factor (REF)-waarde. De REF-waarde geeft de efficiëntie van de virusdruk aan.

NAK meldt dat in 2024 de cumulatieve vectorendruk op een gemiddeld niveau lag ten opzichte van voorgaande jaren, met minimale regionale verschillen. Wel was rond week 26, eind juni, een opvallende piek te zien. Toen werd een groter aantal virusoverdragende bladluizen waargenomen. De keuringsdienst heeft hier geen verklaring voor.

Al met al lag de algehele bladluizendruk lager dan in de afgelopen twee jaar, concludeert NAK.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
Meer weer